A KÖKÉNY jótékony hatásai:

A KÖKÉNY jótékony hatásai:
Nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért télen nagyon ajánlott a fogyasztása és még a fogyókúrában is használható. Ha éretlenül fogyasztjuk akkor kissé kesernyés és fanyar az íze. De ha megcsípi a dér, akkor érdemes már szedni mivel a húsa puha és édeskés lesz. A kökényből készíthető lekvár, bor vagy akár likőr is. A kökény gyógyhatásai között megemlíthető, hogy nagyon jó immunerősítő és idegrendszer erősítő. A szárított kökényvirágból készített forrázata nagyon jó vízhajtó hatással rendelkezik, hashajtó hatása is van és a húgyúti betegségek ellen is használható. Nagyon jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. A kökény virágából készített tea telíti a gyomrot, ezért nagyon jól jön fogyókúra esetén. A zsírcsökkentő hatását a C-vitamin tartalmának is köszönheti. Nagyon jó méregtelenítő hatása is van. Az ízvilága az almához hasonlít.A kökénylekvár képes a gyermekek étvágyát fokozni. Ez különösen azokra a "reggeli morgós" gyerekekre vonatkozik, akik nem tudnak reggelizni. Adjál gyermekednek még az ágyban egy nagy kanál kökénylekvárt, ezután ritkán fogja a reggelit elutasítani. Meglátod, gyermeked ismét nagyobb kedvvel fog enni.
Kökénylekvár
Hozzávalók
1.4 kg kökény
3 dl víz (amennyi épp, hogy ellepi)
40 dkg méz (alternatívaként, lehet hozzá használni cukrot is)
1 db fahéjrúd
2 g citromsav
1 csomag dzsemfix (ízlés szerint 1/2 csomag)
Elkészítés
A kökényt megmossuk, majd átválogatjuk, és annyi vízben, amennyi épp elfedi, felteszszükfőni. Forrás után 15-20 perc alatt megpuhul.
Ha kész, először nagyobb lyukú szűrőn, majd egyre kisebb lyukú szitán átpasszírozzuk úgy, hogy a magok ne kerüljenek bele. (A magokon lévő veszteséget is fel tudjuk használni, hogyha passzírozás után ráöntünk 5 dl vizet, és felfőzzük, majd leszűrve, ízesítve szörpöt készítünk belőle.)
A lepasszírozott anyaghoz hozzáadjuk a fahéjat, a cukrot, visszatesszük a tűzre, és forrástól számítva kb. 40 percig főzzük alacsony lángon folyamatos kevergetés közben. Az utolsó 5 percben tesszük hozzá a citromsavat és a dzsemfixet ízlés szerint.
Sterilizált üvegekbe töltjük, és lezárás után 5 percre felfordítjuk, majd száraz dunsztban tartjuk pár napig.
Nagyon finom, ízletes és egészséges! Az egész család imádja.
Forrás: Nosalty