Fűszeres, sült pulykamell
Hozzávalók:
- Pulykamell (föld elem) – 1,5 kg csontos pulykamell
- Fokhagyma (fém elem) – 1 evőkanál darált fokhagyma
- Rozmaring (tűz elem) – 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
- Zsálya (tűz elem) – 1 evőkanál apróra vágott friss zsályalevél
- Kakukkfű (fém elem) – 1 tk apróra vágott friss kakukkfű levél
- Olívaolaj (föld elem) – 2 evőkanál
- Citromlé (fa elem) – 2 evőkanál
- Himalája só (fém elem) – 2 tk
- Fekete bors (fém elem) – 1 tk

Elkészítés:
- Előkészítés: Előmelegítjük a sütőt 160 °C-ra.
- Fűszerkeverék: Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, Himalája sót, borsot, olívaolajat és citromlevet.
- Kenés: Lazítsuk meg a pulykamell bőrét, és kenjük be a fűszerkeverékkel. A fűszerpaszta felét vigyük fel a húsra, a másik felét pedig a bőrre.
- Sütés: Helyezzük a pulykamellet bőrrel felfelé egy tepsire, és öntsük alá a fehérbort (ha használunk). Süssük 2 órán keresztül, vagy amíg a bőr aranybarnává válik.
- Pihentetés: A pulyka sütése után takarjuk le alufóliával, és hagyjuk pihenni 15 percig.
- Tálalás: Szeleteljük fel, és tálaljuk zöldséges bulgur salátával.
Ez az ínycsiklandó étel most már teljesen összhangban van az 5 elem elveivel: a pulyka a föld, a rozmaring és a zsálya a tűz, a kakukkfű a fém, az olívaolaj a föld, a citromlé pedig a fa elemet képviseli.