Fűszeres, sült pulykamell

 

Fűszeres, sült pulykamell 

 

Hozzávalók:

  • Pulykamell (föld elem) – 1,5 kg csontos pulykamell
  • Fokhagyma (fém elem) – 1 evőkanál darált fokhagyma
  • Rozmaring (tűz elem) – 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
  • Zsálya (tűz elem) – 1 evőkanál apróra vágott friss zsályalevél
  • Kakukkfű (fém elem) – 1 tk apróra vágott friss kakukkfű levél
  • Olívaolaj (föld elem) – 2 evőkanál
  • Citromlé (fa elem) – 2 evőkanál
  • Himalája só (fém elem) – 2 tk
  • Fekete bors (fém elem) – 1 tk

Elkészítés:

  1. Előkészítés: Előmelegítjük a sütőt 160 °C-ra.
  2. Fűszerkeverék: Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, Himalája sót, borsot, olívaolajat és citromlevet.
  3. Kenés: Lazítsuk meg a pulykamell bőrét, és kenjük be a fűszerkeverékkel. A fűszerpaszta felét vigyük fel a húsra, a másik felét pedig a bőrre.
  4. Sütés: Helyezzük a pulykamellet bőrrel felfelé egy tepsire, és öntsük alá a fehérbort (ha használunk). Süssük 2 órán keresztül, vagy amíg a bőr aranybarnává válik.
  5. Pihentetés: A pulyka sütése után takarjuk le alufóliával, és hagyjuk pihenni 15 percig.
  6. Tálalás: Szeleteljük fel, és tálaljuk zöldséges bulgur salátával.

Ez az ínycsiklandó étel most már teljesen összhangban van az 5 elem elveivel: a pulyka a föld, a rozmaring és a zsálya a tűz, a kakukkfű a fém, az olívaolaj a föld, a citromlé pedig a fa elemet képviseli.