Marhahúsleves 5 elemesen

 

Marhahúsleves 5 elemesen

Hozzávalók:

Fa elem: Zeller (1-2 szál, nagyobb darabokra vágva)
Tűz elem: Sárgarépa (2 db, felkarikázva)
Föld elem: Marhahús (500 g, csonttal vagy csont nélkül) és Gomba
(4-5 db shiitake vagy csiperke, szeletelve)
Fém elem: Gyömbér (2-3 cm-es darab, szeletekre vágva)
Víz elem: Tengeri alga (néhány lap kombu vagy wakame, áztatva és
aprítva)


További hozzávalók:
1 közepes hagyma (a Fém elemhez, félbevágva)
2-3 gerezd fokhagyma (szintén a Fém elemhez)
2-3 babérlevél
Só és bors ízlés szerint
Friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz (opcionális)


Elkészítés:
Marhahús előkészítése: Forrázd le a marhahúst külön, majd öblítsd
le.
Alap ízesítése: Egy nagy fazékban tedd fel a marhahúst kb. 1,5-2
liter hideg vízben. Adj hozzá egy kevés sót, majd lassan forrald fel,
és távolítsd el a habot a tetejéről.
Zöldségek hozzáadása: Tedd bele a félbevágott hagymát,
fokhagymát, gyömbért, sárgarépát, zellert, a gombát és a tengeri
algát. Add hozzá a babérlevelet, és ízesítsd borssal.
Főzés: Forrald fel, majd lassú tűzön főzd 1,5-2 órán keresztül, amíg a
marhahús és a zöldségek megpuhulnak, és az ízek összeérnek.
Tálalás: Távolítsd el a babérlevelet és a hagymát, és ízlés szerint
szórd meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel.


Ez a leves a Föld elem dominanciája miatt különösen tápláló és
földelő hatású, ugyanakkor az összes elem energiáját harmonikusan
egyesíti