Zöldséges bulgur saláta, 5 elemes recept
Hozzávalók:
- Bulgur (föld elem) – 1 csésze bulgur
- Hagyma (fém elem) – 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
- Paprika (fa elem) – 1 piros paprika, kockázva
- Cukkini (fa elem) – 1 közepes cukkini, kockázva
- Paradicsom (tűz elem) – 2 nagy paradicsom, kockázva
- Olívaolaj (föld elem) – 2 evőkanál
- Citromlé (fa elem) – 1 evőkanál
- Tárkony (fém elem) – 1 teáskanál friss tárkony, apróra vágva
- Só (fém elem) – ízlés szerint
- Bors (fém elem) – ízlés szerint
- Friss petrezselyem (fa elem) – 2 evőkanál, apróra vágva

Elkészítés:
-
Bulgur előkészítése: A bulgurt egy közepes lábasba helyezzük, és kétszeres mennyiségű vízben felforraljuk. Ha forr, csökkentjük a hőt, és lefedve 10-15 percig főzzük, amíg megpuhul és felszívja a vizet. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
-
Zöldségek előkészítése: Egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsuk 2-3 percig, majd adjuk hozzá a paprikát, cukkinit és paradicsomot. Sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még enyhén roppanósak maradnak (kb. 5-7 perc).
-
Saláta összeállítása: A kihűlt bulgurt egy nagy tálba tesszük, és hozzáadjuk a megsütött zöldségeket, friss petrezselymet, tárkonyt, citromlevet, sót és borsot. Jól keverjük össze.
-
Tálalás: A zöldséges bulgurt a sült pulykamellet kísérve tálaljuk, és friss citromszeletekkel díszíthetjük.
Ez a zöldséges bulgur saláta egy friss és ínycsiklandó köret, amely tökéletesen illik a pulykamellhez. Az 5 elem szempontjából a bulgur a földet, a paprika és a cukkini a fa elemet, a hagyma és a tárkony a fém elemet képviselik, a citromlé pedig a fa elemét erősíti.