A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint az articsóka nem csupán ízletes zöldség, hanem erőteljes méregtelenítő és hőcsökkentő növény, amely támogatja a máj és az epehólyag egészséges működését.
Különösen hatékony, ha a szervezetben nedves hőség vagy Qi-pangás áll fenn, és ideális a tavaszi megtisztulás időszakában.
Elem: 🔥 Tűz
Hőhatás: Frissítő
Íz: Keserű, édes
Energiacsatornák: Máj, epehólyag, gyomor
Kivezeti a nedvességet és hőt a májból és az epehólyagból
Csökkenti a máj- és epetüzet
Feloldja a máj Qi stagnációját
Kivezeti a nedves-hőséget / nyákos-hőséget
Nyugtatja a gyomor tüzet
Méregtelenít, tisztítja a vért
Articsóka fogyasztása különösen ajánlott:
Magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség esetén
Magas koleszterinszint, epekő, túlsúly, elhízás esetén
Máj- és gyomor Qi stagnáció, elégtelen epeképzés, hányinger, teltségérzet esetén
Gyomorhurut, felső hasi fájdalom, gyomorfájdalom esetén
Ízületi gyulladás, köszvény, ízületi fájdalom esetén
Kerüld vagy csak kis mennyiségben fogyaszd, ha:
Lép-Yang hiány
Vese-Yang hiány áll fenn (pl. hideg végtagok, fáradékonyság, vizesedés).
Az articsóka keserű íze segíti az epeáramlást és emésztést – fogyaszd gőzölve vagy grillezve, kevés olívaolajjal és citrommal, hogy fokozd a máj-tisztító hatását.