A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a brokkoli a Föld elemhez tartozik, frissítő hőhatású, édes–keserű–csípős ízű zöldség.
Kiválóan táplálja a testnedveket, erősíti a máj, a tüdő, a lép és a gyomor működését, miközben enyhíti a hőséget és oldja a nyákot.
A tavaszi időszak egyik legértékesebb zöldsége, amely segíti a szervezet megtisztulását és a Qi szabad áramlását.
Elem: 🟡 Föld
Hőhatás: Frissítő
Íz: Édes, keserű, csípős
Energiacsatornák: Máj, tüdő, gyomor, lép
Táplálja a testnedveket a középső melegítőben
Ellazítja a máj Qi-t, oldja a stagnációt
Frissíti és táplálja a máj vért
Táplálja a tüdő Yin-t, enyhíti a szárazságot
Megszünteti a hőséget és a nyákot
Tonizálja a máj, szív, tüdő és lép Qi-t
Mozgatja és kormányozza a Qi-t, elősegíti a test energiaáramlását
A brokkoli különösen hasznos:
Vér- és vashiány, száraz bőr, látászavarok, szemgyulladás, rövidlátás esetén
Máj tűz, nyári hőség, gyomorhurut, magas vérnyomás, ödéma esetén
Gyomorfekély, Helicobacter pylori, gyenge izomtónus, emésztési zavarok esetén
Túlevés után, amikor „ételdugó” alakul ki, a Qi áramlás segítésére
Pajzsmirigy alulműködés esetén fogyasztása korlátozott, mert gátolhatja a jódfelvételt.
A brokkolit rövid ideig párolva (2–3 perc) őrizd meg legjobban az energetikai hatását és tápanyagtartalmát.
Fogyaszd citromlével és szezámmaggal, így egyensúlyba hozod a Föld és a Fa elemek energiáját, és támogatod az emésztést, a máj vért és a Yin-t.