A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a burgonya a Föld elemhez tartozik, semleges hőhatású és édes ízű zöldség.
Gyengéden tonizálja a lép és a gyomor Qi-t, nyugtatja az emésztőrendszert, csillapítja a gyomor tüzet és a savtúltengést.
A burgonya az egyik legjobb gyomorvédő és lúgosító étel, amely segít helyreállítani a test sav-bázis egyensúlyát.
Elem: 🟡 Föld
Hőhatás: Semleges
Íz: Édes
Energiacsatornák: Gyomor, lép
Tonizálja a lép és gyomor Qi-t, valamint a gyomor Yin-t
Megnyugtatja a gyomor- és vastagbél tüzet
Oldja a görcsöket, nyugtató hatású
Kivezeti a nedves hőséget / nyákos hőséget
Lúgosít, segít a savas túltengés ellensúlyozásában
A burgonya különösen ajánlott:
Lép Qi hiány, gyulladásos betegségek, gyomorfekély esetén
Reuma, ízületi gyulladás, magas húgysavszint esetén
Nyugtalanság, feszültség, magas vérnyomás, szemgyulladás esetén
Gyomorhurut, gyomorsav-túltengés, elsavasodás esetén
Nedvesség és nyákos problémák (pl. nehéz emésztés, puffadás, váladékos panaszok) esetén mértékkel fogyaszd.
A burgonyát legjobb héjában főzve vagy párolva fogyasztani, így megőrzi Qi-támogató és lúgosító erejét.
Kerüld az olajban sütött formát (pl. sült krumpli), mert az nedves hőséget hoz létre, és gyengíti a lép működését.