A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a cékla a Tűz elemhez tartozik, semleges–frissítő hőhatású, édes–keserű ízű zöldség.
Kiválóan tonizálja a vért és a Qi-t, táplálja a testnedveket, és megnyugtatja a szívet.
A cékla különösen hasznos a tavaszi fáradtság, a vérhiány és az emésztési gyengeségek idején, amikor a test és az elme is feltöltődésre vágyik.
Elem: 🔥 Tűz
Hőhatás: Semleges–frissítő
Íz: Édes, keserű
Energiacsatornák: Lép, máj, szív, vastagbél, gyomor
Tonizálja a máj vért és a Qi-t
Erősíti a testnedveket
Átalakítja a nedvességet és nyákot értékes testnedvekké
Megnyugtatja a szív tüzet, stabilizálja a Shen-t (lelki egyensúly)
Mozgatja és kormányozza a Qi-t
Támogatja az emésztést, és elpusztítja a bélparazitákat
A cékla különösen hasznos:
Tavaszi fáradtság, vérhiány, rendszertelen menstruáció esetén
Székrekedés, renyhe bélműködés, emésztési zavar, étvágytalanság esetén
Magas koleszterinszint, nyugtalanság, idegesség, szellemi fáradtság idején
Máj Qi stagnáció vagy lázadó gyomor Qi esetén (pl. reflux, puffadás)
Morbus Crohn (gyulladásos bélbetegség) esetén a cékla fogyasztása nem ajánlott.
A céklát érdemes párolva vagy sütve, kevés gyömbérrel és fokhagymával fogyasztani – így melegebb, harmonizáló energiát ad.
Ha nyersen eszed, almával vagy narancslével kombinálva frissítő és vértápláló ital készíthető belőle.