A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a csiperkegomba a Föld elemhez tartozik, frissítő hőhatású, édes ízű zöldség.
Kiválóan táplálja a Yin-t, nedvesíti a száraz szöveteket, miközben kivezeti a nedves hőséget, a nyákot és a toxinokat a szervezetből.
A csiperkegomba könnyen emészthető, erősíti a Qi-t, támogatja a lél–gyomor rendszert, és segít visszaállítani a test természetes egyensúlyát.
Elem: 🟡 Föld
Hőhatás: Frissítő
Íz: Édes
Energiacsatornák: Lép, máj, tüdő, vastagbél, gyomor
Táplálja a Yin-t és nedvesíti a szárazságot
Kivezeti a nedvességet és a nyákot
Tonizálja a Qi-t, segíti a fizikai regenerációt
Megnyugtatja az üres hőséget és a máj tüzet
Kivezeti a toxikus és nyákos hőséget
Méregteleníti a szervezetet
A csiperkegomba különösen ajánlott:
Étvágytalanság, gyomor- és bélpanaszok, hasmenés esetén
Kimerültség, fáradékonyság, elégtelen fehérvérsejtszám esetén
Száraz köhögés, tüdőszárazság, elégtelen tejképzés esetén
Magas vérnyomás, magas vérzsírszint, magas vércukorszint, túlsúly esetén
Nehézfémterheltség és elsavasodás idején
Nincs ismert ellenjavallata. A csiperkegomba semleges és biztonságosan fogyasztható a legtöbb testtípus számára.
A csiperkegombát rövid ideig pirítva vagy párolva fogyaszd, így megőrzi Qi-erősítő és méregtelenítő hatását.
Ha gyömbérrel, fokhagymával vagy petrezselyemmel készíted, egyensúlyba hozhatod frissítő energiáját és támogathatod a lép működését.