A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a cukkini a Föld elemhez tartozik, frissítő hőhatású, édes–keserű ízű zöldség.
Gyengéden tonizálja a lép Qi-t, táplálja a Yin-t, és megszünteti a hőséget a testben.
Kiválóan alkalmas az emésztés harmonizálására, a gyomor és bélrendszer megnyugtatására, valamint a nedves hőség kivezetésére.
Elem: 🟡 Föld
Hőhatás: Frissítő
Íz: Édes, keserű
Energiacsatornák: Gyomor, lép, tüdő, vastagbél, vese
Tonizálja a lép Qi-t
Táplálja a Yin-t, különösen a gyomor és tüdő Yin-t
Megnyugtatja az üres hőséget
Megszünteti a hőséget és csökkenti a tüzet
Kivezeti a nedves hőséget / nyákos hőséget
Átalakítja és oldja a nyákot, segít a légzőrendszeri tisztulásban
A cukkini különösen ajánlott:
Székrekedés, száraz széklet, száraz nyálkahártyák esetén
Gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorhurut, gyomorégés, gyomorsav-túltengés esetén
Cukorbetegség, vércukoringadozás, magas vérnyomás, érelmeszesedés esetén
Máj tűz, hurutos légutak, asztma, nyákos köhögés esetén
Nincs ismert ellenjavallata — a cukkini gyengéd és jól tolerálható étel, szinte minden testalkat és évszak számára kedvező.
A cukkinit enyhén párolva vagy sütve fogyaszd, kevés olívaolajjal, petrezselyemmel vagy szezámmaggal.
A meleg elkészítés ellensúlyozza a hűtő hatását, így emésztésbarát és Qi-támogató marad.
Kiváló levesbe, wokba vagy rizses ételek mellé is.