A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint az édesburgonya a Föld elemhez tartozik, semleges–meleg hőhatású és édes ízű zöldség.
Kiválóan tonizálja a Lép és a Gyomor Qi-t, táplálja a Vese Yin-t, valamint erősíti a vért és az esszenciát (Jing).
Rendszeres fogyasztása energiát, vitalitást és stabilitást ad, különösen kimerültség, szárazság vagy vérhiány esetén.
Elem: 🟡 Föld
Hőhatás: Semleges–meleg
Íz: Édes
Energiacsatornák: Gyomor, lép, vastagbél, máj, vese
Tonizálja a Lép és Gyomor Qi-t, valamint a Vese Qi-t
Táplálja a Vese Yin-t
Erősíti a Qi-t, vért és Yin-t
Kivezeti a nedves hőséget / nyákos hőséget
Segíti az esszenciaépítést (Jing) és a test vitalitását
Az édesburgonya különösen hasznos:
Kimerültség, fogyás, vérhiány, légszomj, étvágytalanság, hasmenés esetén
Esszenciaépítésre, elégtelen tejtermelés, száraz bőr, száraz nyálkahártyák esetén
Magas vérnyomás, magas koleszterinszint, száraz széklet esetén
Elmosódott látás, száraz szemek és általános Yin-hiány idején
Ételstagnáció (túlzott mennyiségű, nehezen emészthető étel fogyasztása) esetén kerülendő, mert az édesburgonya erősítheti a teltségérzetet és a puffadást.
Az édesburgonyát sütve vagy gőzölve fogyaszd – így a leginkább Qi- és Yin-erősítő.
Fahéjjal vagy kevés gyömbérrel párosítva kiegyensúlyozott, melegítő hatású étel lesz, amely kiválóan harmonizálja a Föld elem energiáit.