A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint az endívia a Tűz elemhez tartozik, semleges–frissítő hőhatású, keserű ízű zöldség.
Segít csökkenteni a máj tüzet, lehűteni a felszálló YANG-ot, tisztítani a vért és megnyugtatni a szívet.
Különösen jótékony stressz, nyugtalanság, alvászavar vagy magas vérnyomás esetén, amikor a Tűz elem túlműködése kibillenti az egyensúlyt.
Elem: 🔥 Tűz
Hőhatás: Semleges–frissítő
Íz: Keserű
Energiacsatornák: Máj, epehólyag, szív
Csökkenti a máj tüzet és a felszálló máj YANG-ot
Tisztítja a vért és a vér tüzet
Kivezeti a nedves / nyákos hőséget
Oldja a nyákot és a nyákos elakadást
Nyugtatja a Shen-t (a szellemet, lelki egyensúlyt)
Tonizálja a szív és máj vért
Kormányozza és mozgatja a Qi-t
Az endívia különösen ajánlott:
Érelmeszesedés, magas vérnyomás, vérhiány esetén
Nyugtalanság, alvászavarok, álmatlanság idején
Epeelakadás, máj Qi stagnáció, ödémák esetén
Tavaszi és nyári időszakban, amikor a test hűtésére és a vér megtisztítására van szükség
Lép Qi hiány vagy hideg gyomor esetén (pl. fázósság, puffadás, gyenge emésztés) mértékkel fogyaszd, lehetőleg melegen elkészítve.
Az endíviát ne csak salátaként fogyaszd — párolva vagy wokban röviden pirítva, kevés fokhagymával és szezámolajjal kiegyensúlyozott, melegítőbb hatású étel lesz belőle.
Remek vérnyomás- és stresszcsökkentő fogás lehet könnyű vacsoraként.