Endívia – a Tűz elem vértisztító, szívnyugtató zöldsége


Endívia – a Tűz elem vértisztító, szívnyugtató zöldsége

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint az endívia a Tűz elemhez tartozik, semleges–frissítő hőhatású, keserű ízű zöldség.
Segít csökkenteni a máj tüzet, lehűteni a felszálló YANG-ot, tisztítani a vért és megnyugtatni a szívet.
Különösen jótékony stressz, nyugtalanság, alvászavar vagy magas vérnyomás esetén, amikor a Tűz elem túlműködése kibillenti az egyensúlyt.

🪷 HKO-besorolás:

  • Elem: 🔥 Tűz

  • Hőhatás: Semleges–frissítő

  • Íz: Keserű

  • Energiacsatornák: Máj, epehólyag, szív

🌿 HKO-hatásai:

  • Csökkenti a máj tüzet és a felszálló máj YANG-ot

  • Tisztítja a vért és a vér tüzet

  • Kivezeti a nedves / nyákos hőséget

  • Oldja a nyákot és a nyákos elakadást

  • Nyugtatja a Shen-t (a szellemet, lelki egyensúlyt)

  • Tonizálja a szív és máj vért

  • Kormányozza és mozgatja a Qi-t

💚 Javasolt fogyasztás:

Az endívia különösen ajánlott:

  • Érelmeszesedés, magas vérnyomás, vérhiány esetén

  • Nyugtalanság, alvászavarok, álmatlanság idején

  • Epeelakadás, máj Qi stagnáció, ödémák esetén

  • Tavaszi és nyári időszakban, amikor a test hűtésére és a vér megtisztítására van szükség

⚠️ Ellenjavallat:

  • Lép Qi hiány vagy hideg gyomor esetén (pl. fázósság, puffadás, gyenge emésztés) mértékkel fogyaszd, lehetőleg melegen elkészítve.

🍽 Tipp:

Az endíviát ne csak salátaként fogyaszd — párolva vagy wokban röviden pirítva, kevés fokhagymával és szezámolajjal kiegyensúlyozott, melegítőbb hatású étel lesz belőle.
Remek vérnyomás- és stresszcsökkentő fogás lehet könnyű vacsoraként.