A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a fejeskáposzta a Föld elemhez tartozik, semleges hőhatású, édes–keserű–csípős ízű zöldség.
Kiválóan tonizálja a vért, mozgatja a Qi-t, nedvesíti a vastagbelet, és kivezeti a hőséget és a toxinokat a szervezetből.
Segíti a gyomor és a belek működését, enyhíti a gyulladásokat, és támogatja a test természetes méregtelenítő folyamatait.
Elem: 🟡 Föld
Hőhatás: Semleges
Íz: Édes, keserű, csípős
Energiacsatornák: Gyomor, vastagbél, máj
Tonizálja a vért és táplálja a testnedveket
Kormányozza és mozgatja a Qi-t, segíti az energiaáramlást
Nedvesíti a vastagbelet, megszünteti a száraz székletet
Kivezeti a hőséget és toxinokat, méregtelenítő hatású
Oldja a tüdő nyákot, enyhíti a köhögést
Megszünteti a szél–nedvességet, javítja az ízületek mozgékonyságát
Rendezi a székletet, támogatja az emésztést
A fejeskáposzta különösen hasznos:
Székrekedés, kemény, száraz széklet, gyomorfájdalom, teltségérzet esetén
Gyomorhurut, gyomorfekély, bőrkiütések, kelések, tályogok esetén
Ízületi fájdalmak, reuma, köszvény esetén
Méregtelenítésre és gyulladások csökkentésére
Nincs ismert ellenjavallata, de puffadásra hajlamos embereknél javasolt párolt vagy főtt formában fogyasztani, hogy megőrizze emésztésbarát hatását.
A káposzta legjobban enyhén párolva vagy fermentálva (savanyítva) fejti ki hatását.
A meleg formában fogyasztott káposzta leves vagy főzelék erősíti a Lép Qi-t és rendezett emésztést biztosít, míg a savanyú káposzta a bélflóra támogatására kiváló.