Fejeskáposzta – a Föld elem vértápláló, méregtelenítő és emésztést segítő zöldsége


Fejeskáposzta – a Föld elem vértápláló, méregtelenítő és emésztést segítő zöldsége

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a fejeskáposzta a Föld elemhez tartozik, semleges hőhatású, édes–keserű–csípős ízű zöldség.
Kiválóan tonizálja a vért, mozgatja a Qi-t, nedvesíti a vastagbelet, és kivezeti a hőséget és a toxinokat a szervezetből.
Segíti a gyomor és a belek működését, enyhíti a gyulladásokat, és támogatja a test természetes méregtelenítő folyamatait.

🪷 HKO-besorolás:

  • Elem: 🟡 Föld

  • Hőhatás: Semleges

  • Íz: Édes, keserű, csípős

  • Energiacsatornák: Gyomor, vastagbél, máj

🌿 HKO-hatásai:

  • Tonizálja a vért és táplálja a testnedveket

  • Kormányozza és mozgatja a Qi-t, segíti az energiaáramlást

  • Nedvesíti a vastagbelet, megszünteti a száraz székletet

  • Kivezeti a hőséget és toxinokat, méregtelenítő hatású

  • Oldja a tüdő nyákot, enyhíti a köhögést

  • Megszünteti a szél–nedvességet, javítja az ízületek mozgékonyságát

  • Rendezi a székletet, támogatja az emésztést

💚 Javasolt fogyasztás:

A fejeskáposzta különösen hasznos:

  • Székrekedés, kemény, száraz széklet, gyomorfájdalom, teltségérzet esetén

  • Gyomorhurut, gyomorfekély, bőrkiütések, kelések, tályogok esetén

  • Ízületi fájdalmak, reuma, köszvény esetén

  • Méregtelenítésre és gyulladások csökkentésére

⚠️ Ellenjavallat:

Nincs ismert ellenjavallata, de puffadásra hajlamos embereknél javasolt párolt vagy főtt formában fogyasztani, hogy megőrizze emésztésbarát hatását.

🍽 Tipp:

A káposzta legjobban enyhén párolva vagy fermentálva (savanyítva) fejti ki hatását.
A meleg formában fogyasztott káposzta leves vagy főzelék erősíti a Lép Qi-t és rendezett emésztést biztosít, míg a savanyú káposzta a bélflóra támogatására kiváló.