A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a fejessaláta a Tűz elemhez tartozik, frissítő hőhatású, keserű ízű zöldség.
Gyengéden tisztítja a szív- és májtüzet, csillapítja a felszálló máj YANG-ot, valamint nyugtatja a Shen-t (a lelket és az elmét).
Kiválóan támogatja a vérképzést, kivezeti a hőséget, és harmonizálja az emésztést – különösen hasznos a meleg évszakokban, vagy belső feszültség idején.
Elem: 🔥 Tűz
Hőhatás: Frissítő
Íz: Keserű
Energiacsatornák: Máj, gyomor, vastagbél, szív
Leszállítja a gyomor Qi-t, enyhíti a refluxot és teltségérzetet
Tisztítja a szív- és máj tüzet
Csillapítja a felszálló máj YANG-ot
Kivezeti a nedves / nyákos hőséget
Finomítja a belső szelet, csökkenti az idegrendszeri feszültséget
Nyugtatja a Shen-t, segíti az elalvást és a lelki megnyugvást
Tonizálja a vért, támogatja a tejképzést
A fejessaláta különösen ajánlott:
Magas vérnyomás, epegyulladás, aranyér, epekő esetén
Nyugtalanság, alvászavar, álmatlanság, vérhiány idején
Gyomor hőség, hólyaghurut, magas koleszterinszint, elégtelen tejképzés esetén
Tavaszi–nyári időszakban, amikor a hőség és belső tűz fokozódik
Lép Qi hiány esetén (pl. puffadás, hidegérzet, vizesedés) csak mértékkel fogyaszd, lehetőleg szobahőmérsékleten vagy enyhén párolva.
A fejessaláta ne legyen jéghideg!
Langyos, enyhén párolt salátaként vagy meleg köretként fogyasztva a legkímélőbb.
Ha nyersen eszed, gyömbérrel vagy pirított szezámmaggal egyensúlyozhatod a hűtő hatását.