Fejessaláta – a Tűz elem hűsítő, szívnyugtató és vértápláló zöldsége


Fejessaláta – a Tűz elem hűsítő, szívnyugtató és vértápláló zöldsége

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a fejessaláta a Tűz elemhez tartozik, frissítő hőhatású, keserű ízű zöldség.
Gyengéden tisztítja a szív- és májtüzet, csillapítja a felszálló máj YANG-ot, valamint nyugtatja a Shen-t (a lelket és az elmét).
Kiválóan támogatja a vérképzést, kivezeti a hőséget, és harmonizálja az emésztést – különösen hasznos a meleg évszakokban, vagy belső feszültség idején.

🪷 HKO-besorolás:

  • Elem: 🔥 Tűz

  • Hőhatás: Frissítő

  • Íz: Keserű

  • Energiacsatornák: Máj, gyomor, vastagbél, szív

🌿 HKO-hatásai:

  • Leszállítja a gyomor Qi-t, enyhíti a refluxot és teltségérzetet

  • Tisztítja a szív- és máj tüzet

  • Csillapítja a felszálló máj YANG-ot

  • Kivezeti a nedves / nyákos hőséget

  • Finomítja a belső szelet, csökkenti az idegrendszeri feszültséget

  • Nyugtatja a Shen-t, segíti az elalvást és a lelki megnyugvást

  • Tonizálja a vért, támogatja a tejképzést

💚 Javasolt fogyasztás:

A fejessaláta különösen ajánlott:

  • Magas vérnyomás, epegyulladás, aranyér, epekő esetén

  • Nyugtalanság, alvászavar, álmatlanság, vérhiány idején

  • Gyomor hőség, hólyaghurut, magas koleszterinszint, elégtelen tejképzés esetén

  • Tavaszi–nyári időszakban, amikor a hőség és belső tűz fokozódik

⚠️ Ellenjavallat:

  • Lép Qi hiány esetén (pl. puffadás, hidegérzet, vizesedés) csak mértékkel fogyaszd, lehetőleg szobahőmérsékleten vagy enyhén párolva.

🍽 Tipp:

A fejessaláta ne legyen jéghideg!
Langyos, enyhén párolt salátaként vagy meleg köretként fogyasztva a legkímélőbb.
Ha nyersen eszed, gyömbérrel vagy pirított szezámmaggal egyensúlyozhatod a hűtő hatását.