A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a karalábé a Fém elemhez tartozik, frissítő hőhatású, édes–keserű–csípős ízű zöldség.
Kiválóan tisztítja a tüdőt és a vastagbelet, oldja a nyákos hőséget, építi a testnedveket, és tonizálja a Yin-t.
Támogatja a Lép és Gyomor Qi-t, oldja a máj Qi stagnációt, és méregteleníti a szervezetet, miközben könnyű, mégis tápláló étel.
Elem: ⚪ Fém
Hőhatás: Frissítő
Íz: Édes, keserű, csípős
Energiacsatornák: Máj, epehólyag, tüdő, vastagbél, gyomor, lép
Tonizálja a Lép Qi-t, segíti az emésztést
Oldja a nyákos hőséget a tüdőben
Építi a testnedveket, tonizálja a Yin-t
Tisztítja a tüdőt és a vastagbelet
Oldja a máj Qi stagnációt, oldja a belső feszültséget
Méregtelenít, mozgatja és táplálja a vért
Megszünteti a hőséget és a toxinokat
Lenyomja a belső szelet, harmonizálja a test energiáit
A karalábé különösen hasznos:
Ételakadás, hasi panaszok, puffadás esetén
Akné, bőrproblémák, dohányos köhögés, migrén idején
Vércukoringadozások, orrvérzés, gyenge izmok, fáradékonyság esetén
Méregtelenítő kúrákhoz, tavaszi tisztításhoz és tüdő regenerálására
Nincs ismert ellenjavallata. A karalábé enyhe, jól tolerálható, a legtöbb testalkat és évszak számára kedvező.
A karalábét főzve, párolva vagy krémlevesként érdemes fogyasztani, hogy megőrizze Yin-tápláló és nyákoldó hatását.
Gyömbérrel vagy zellerrel kombinálva segíti az emésztést, sárgarépával pedig harmonizálja a Föld és Fém elemeket.