Karalábé – a Fém elem frissítő, nyákoldó és méregtelenítő zöldsége


Karalábé – a Fém elem frissítő, nyákoldó és méregtelenítő zöldsége

🥦 Karalábé – a Fém elem frissítő, nyákoldó és méregtelenítő zöldsége

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a karalábé a Fém elemhez tartozik, frissítő hőhatású, édes–keserű–csípős ízű zöldség.
Kiválóan tisztítja a tüdőt és a vastagbelet, oldja a nyákos hőséget, építi a testnedveket, és tonizálja a Yin-t.
Támogatja a Lép és Gyomor Qi-t, oldja a máj Qi stagnációt, és méregteleníti a szervezetet, miközben könnyű, mégis tápláló étel.

🪷 HKO-besorolás:

  • Elem: ⚪ Fém

  • Hőhatás: Frissítő

  • Íz: Édes, keserű, csípős

  • Energiacsatornák: Máj, epehólyag, tüdő, vastagbél, gyomor, lép

🌿 HKO-hatásai:

  • Tonizálja a Lép Qi-t, segíti az emésztést

  • Oldja a nyákos hőséget a tüdőben

  • Építi a testnedveket, tonizálja a Yin-t

  • Tisztítja a tüdőt és a vastagbelet

  • Oldja a máj Qi stagnációt, oldja a belső feszültséget

  • Méregtelenít, mozgatja és táplálja a vért

  • Megszünteti a hőséget és a toxinokat

  • Lenyomja a belső szelet, harmonizálja a test energiáit

💚 Javasolt fogyasztás:

A karalábé különösen hasznos:

  • Ételakadás, hasi panaszok, puffadás esetén

  • Akné, bőrproblémák, dohányos köhögés, migrén idején

  • Vércukoringadozások, orrvérzés, gyenge izmok, fáradékonyság esetén

  • Méregtelenítő kúrákhoz, tavaszi tisztításhoz és tüdő regenerálására

⚠️ Ellenjavallat:

Nincs ismert ellenjavallata. A karalábé enyhe, jól tolerálható, a legtöbb testalkat és évszak számára kedvező.

🍽 Tipp:

A karalábét főzve, párolva vagy krémlevesként érdemes fogyasztani, hogy megőrizze Yin-tápláló és nyákoldó hatását.
Gyömbérrel vagy zellerrel kombinálva segíti az emésztést, sárgarépával pedig harmonizálja a Föld és Fém elemeket.