A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a karfiol a Föld elemhez tartozik, frissítő hőhatású, édes–csípős ízű zöldség.
Gyengéden tonizálja a Qi-t, erősíti a tüdő energiáit, és táplálja a Yin-t.
A karfiol segít megszüntetni a hőséget, oldja a nyákot, támogatja az emésztést, és rendezi a székletet – ideális étel a Föld elem egyensúlyának fenntartásához.
Elem: 🟡 Föld
Hőhatás: Frissítő
Íz: Édes, csípős
Energiacsatornák: Gyomor, lép, tüdő, vastagbél
Tonizálja a Qi-t és a tüdő Qi-t
Táplálja a tüdő Yin-t
Erősíti a védekező Qi-t (Wei Qi)
Megszünteti a hőséget, megnyugtatja az üres hőséget
Oldja a nyákot a tüdőben és vastagbélben
Rendezi a székletet, támogatja az emésztést
A karfiol különösen hasznos:
Gyomorhurut, gyomorfekély, gyomornyálkahártya-gyulladás esetén
Vastagbélgyulladás, székrekedés, lelassult bélmozgás idején
Száraz vagy ugató köhögés, hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás, asztma esetén
Köszvény, emésztési gyengeség, tüdő hőség idején
Gyenge közép (Lép–Gyomor Qi-hiány) esetén mértékkel, főtt formában
Lép Qi hiány vagy puffadásra való hajlam esetén kerüld a nagy mennyiségű, nyersen fogyasztott karfiolt.
Enyhe párolás vagy sütés segít megelőzni az emésztési panaszokat.
A karfiolt párolva, sütve vagy krémlevesként fogyaszd.
Gyömbérrel, kurkumával vagy szezámolajjal kombinálva enyhén melegítő, harmonizáló hatású lesz, amely jól ellensúlyozza frissítő energiáját.