A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a kelbimbó a Tűz elemhez tartozik, meleg hőhatású, édes–keserű ízű zöldség.
Kiválóan táplálja a Wei Qi-t (védekező energiát), erősíti a középet (Lép–Gyomor), és mozgatja a Qi-t.
Rendszeres fogyasztása élénkíti az energiát, tonizálja a vért, rendezi a székletet, és csökkenti a nyákos, nedves pangásokat a szervezetben.
Elem: 🔥 Tűz
Hőhatás: Meleg
Íz: Édes, keserű
Energiacsatornák: Lép, máj, gyomor, vastagbél, szív
Táplálja a Wei Qi-t (védekező energiát)
Kormányozza és mozgatja a Qi-t
Tonizálja a Qi-t és a vért
Rendezi a székletet
Kivezeti a nedvességet, oldja a pangásokat
Oldja a nyákot és segíti a légutak tisztulását
A kelbimbó különösen hasznos:
Közép gyengesége, emésztési gyengeség, energiahiány esetén
Fáradtság, kimerültség, motiválatlanság, koncentrációhiány idején
Kötőszöveti gyengeség, törékeny haj és köröm, érdes bőr esetén
Túlsúly, nyákos pangások, idegesség, nyugtalanság esetén
Lép Yang hiány esetén (hideg végtagok, puffadás, vizesedés) csak mértékkel fogyaszd, lehetőleg melegen, főzve vagy sütve.
A kelbimbó párolva vagy sütve, kevés olívaolajjal, gyömbérrel és fokhagymával készítve nemcsak ízletes, hanem energiát adó, Qi-t támogató étel is.
Téli hónapokban különösen ajánlott a Wei Qi és a Lép erősítésére.