Kelbimbó – a Tűz elem melegítő, Qi- és Vér-tonizáló zöldsége


Kelbimbó – a Tűz elem melegítő, Qi- és Vér-tonizáló zöldsége

🔥 Kelbimbó – a Tűz elem melegítő, Qi- és Vér-tonizáló zöldsége

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a kelbimbó a Tűz elemhez tartozik, meleg hőhatású, édes–keserű ízű zöldség.
Kiválóan táplálja a Wei Qi-t (védekező energiát), erősíti a középet (Lép–Gyomor), és mozgatja a Qi-t.
Rendszeres fogyasztása élénkíti az energiát, tonizálja a vért, rendezi a székletet, és csökkenti a nyákos, nedves pangásokat a szervezetben.

🪷 HKO-besorolás:

  • Elem: 🔥 Tűz

  • Hőhatás: Meleg

  • Íz: Édes, keserű

  • Energiacsatornák: Lép, máj, gyomor, vastagbél, szív

🌿 HKO-hatásai:

  • Táplálja a Wei Qi-t (védekező energiát)

  • Kormányozza és mozgatja a Qi-t

  • Tonizálja a Qi-t és a vért

  • Rendezi a székletet

  • Kivezeti a nedvességet, oldja a pangásokat

  • Oldja a nyákot és segíti a légutak tisztulását

💚 Javasolt fogyasztás:

A kelbimbó különösen hasznos:

  • Közép gyengesége, emésztési gyengeség, energiahiány esetén

  • Fáradtság, kimerültség, motiválatlanság, koncentrációhiány idején

  • Kötőszöveti gyengeség, törékeny haj és köröm, érdes bőr esetén

  • Túlsúly, nyákos pangások, idegesség, nyugtalanság esetén

⚠️ Ellenjavallat:

  • Lép Yang hiány esetén (hideg végtagok, puffadás, vizesedés) csak mértékkel fogyaszd, lehetőleg melegen, főzve vagy sütve.

🍽 Tipp:

A kelbimbó párolva vagy sütve, kevés olívaolajjal, gyömbérrel és fokhagymával készítve nemcsak ízletes, hanem energiát adó, Qi-t támogató étel is.
Téli hónapokban különösen ajánlott a Wei Qi és a Lép erősítésére.