A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a kínai kel a Föld elemhez tartozik, semleges–frissítő hőhatású, édes–csípős ízű zöldség.
Gyengéden táplálja a Jing-et (veseesszenciát), nyugtatja a máj tüzet, táplálja a tüdő és vastagbél Yin-t, és megszünteti a hőséget a szervezetben.
Kiválóan alkalmas tavaszi és őszi méregtelenítésre, a szárazság csökkentésére és a légutak tisztítására.
Elem: 🟡 Föld
Hőhatás: Semleges–frissítő
Íz: Édes, csípős
Energiacsatornák: Máj, tüdő, gyomor, vastagbél
Táplálja a Jing-et (veseesszenciát)
Nyugtatja a máj tüzet és a felszálló máj Yang-ot
Táplálja a tüdő és vastagbél Yin-t, növeli a nedveket
Tisztítja a tüdő és gyomor tüzet
Kivezeti a máj nedves hőséget
Oldja a nyákot, kivezeti a nedvességet
Tonizálja a Qi-t és a Yin-t
Kormányozza és mozgatja a Qi-t
Megszünteti a szél hőséget
A kínai kel különösen hasznos:
Aranyér, gyomorhurut, gyomorfekély, puffadás esetén
Székrekedés, száraz széklet, szájszárazság, szomjúság esetén
Lázas fertőzések, megfázás, köhögés sárga köpettel, szárazság esetén
Nyugtalanság, idegesség, máj tűz, sárga folyás, belső hőség idején
Lép Qi hiány vagy gyomorhideg esetén csak mértékkel fogyaszd, lehetőleg meleg, főtt formában (pl. levesben vagy wokban).
A kínai kelt röviden párolva vagy wokban pirítva érdemes fogyasztani, hogy megőrizze frissítő, Yin-tápláló hatását.
Gyömbérrel vagy szezámolajjal kombinálva ellensúlyozhatod a hűtő energiáját, és kiegyensúlyozott, harmonizáló étel készül.