Kínai kel – a Föld elem Qi- és Yin-tápláló, máj- és tüdőnyugtató zöldsége


Kínai kel – a Föld elem Qi- és Yin-tápláló, máj- és tüdőnyugtató zöldsége

🥬 Kínai kel – a Föld elem Qi- és Yin-tápláló, máj- és tüdőnyugtató zöldsége

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a kínai kel a Föld elemhez tartozik, semleges–frissítő hőhatású, édes–csípős ízű zöldség.
Gyengéden táplálja a Jing-et (veseesszenciát), nyugtatja a máj tüzet, táplálja a tüdő és vastagbél Yin-t, és megszünteti a hőséget a szervezetben.
Kiválóan alkalmas tavaszi és őszi méregtelenítésre, a szárazság csökkentésére és a légutak tisztítására.

🪷 HKO-besorolás:

  • Elem: 🟡 Föld

  • Hőhatás: Semleges–frissítő

  • Íz: Édes, csípős

  • Energiacsatornák: Máj, tüdő, gyomor, vastagbél

🌿 HKO-hatásai:

  • Táplálja a Jing-et (veseesszenciát)

  • Nyugtatja a máj tüzet és a felszálló máj Yang-ot

  • Táplálja a tüdő és vastagbél Yin-t, növeli a nedveket

  • Tisztítja a tüdő és gyomor tüzet

  • Kivezeti a máj nedves hőséget

  • Oldja a nyákot, kivezeti a nedvességet

  • Tonizálja a Qi-t és a Yin-t

  • Kormányozza és mozgatja a Qi-t

  • Megszünteti a szél hőséget

💚 Javasolt fogyasztás:

A kínai kel különösen hasznos:

  • Aranyér, gyomorhurut, gyomorfekély, puffadás esetén

  • Székrekedés, száraz széklet, szájszárazság, szomjúság esetén

  • Lázas fertőzések, megfázás, köhögés sárga köpettel, szárazság esetén

  • Nyugtalanság, idegesség, máj tűz, sárga folyás, belső hőség idején

⚠️ Ellenjavallat:

  • Lép Qi hiány vagy gyomorhideg esetén csak mértékkel fogyaszd, lehetőleg meleg, főtt formában (pl. levesben vagy wokban).

🍽 Tipp:

A kínai kelt röviden párolva vagy wokban pirítva érdemes fogyasztani, hogy megőrizze frissítő, Yin-tápláló hatását.
Gyömbérrel vagy szezámolajjal kombinálva ellensúlyozhatod a hűtő energiáját, és kiegyensúlyozott, harmonizáló étel készül.