Kiwi – a máj és a gyomor yin-tápláló gyümölcse


Kiwi – a máj és a gyomor yin-tápláló gyümölcse

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a kiwi nemcsak frissítő gyümölcs, hanem valódi gyógyszer az emésztés és a máj egyensúlyának helyreállításában.
Hűtő hatásával csökkenti a „belső tüzet”, enyhíti a gyomorégést, és harmonizálja az energiaáramlást.

HKO-besorolás:

  • Elem: Fa 🌳

  • Hőhatás: Hideg ❄️

  • Íz: Édes-savanyú

  • Energiacsatornák: Máj, epehólyag, gyomor

HKO-hatásai:

  • Táplálja a gyomor YIN-t

  • Hűti a máj tüzet

  • Tonizálja a testnedveket

  • Harmonizálja a gyomrot és az emésztést

Javasolt fogyasztás:

  • Magas koleszterin és triglicerid esetén

  • Szomjúság, szárazság, gyomorégés, étvágytalanság esetén

  • Nyugtalanság, belső feszültség, aranyér esetén

Ellenjavallat:

  • Belső hideg, hideg végtagok, gyenge emésztés esetén csak mértékkel fogyaszd.

Tipp:

Melegítsd egyensúlyba: fogyaszd egy csipetnyi gyömbérrel vagy szobahőmérsékleten, hogy a hideg hatást ellensúlyozd. 🌞