A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a madársaláta a Tűz elemhez tartozik, semleges–frissítő hőhatású, édes–keserű ízű zöldség.
Kiválóan leszállítja a gyomor Qi-jét, csökkenti a szív- és májtüzet, nyugtatja a Shen-t (lelket), és táplálja a vért.
Gyengéden hűsíti a testet, rendezi a székletet, és kivezeti a nedves hőséget – ideális választás meleg időben vagy belső feszültség esetén.
Elem: 🔥 Tűz
Hőhatás: Semleges–frissítő
Íz: Édes, keserű
Energiacsatornák: Máj, szív, vastagbél, gyomor
Leszállítja a gyomor Qi-jét, csökkenti a refluxot, gyomorégést
Csökkenti a szív- és májtüzet
Leszállítja a felszálló máj Yang-ot
Nyugtatja a Shen-t (a lelki nyugtalanságot és a szelet)
Kivezeti a nedves hőséget
Tonizálja a vért, táplálja a Yin-t
Rendezi a székletet, enyhíti a szárazságot
A madársaláta különösen hasznos:
Magas vérnyomás, vérhiány, gyenge látás esetén
Székrekedés, szárazság, gyomorhőség idején
Gyulladások, belső feszültség, ingerültség, nyugtalanság esetén
Tavaszi és nyári időszakban, amikor a test hűtésére és a Shen nyugtatására van szükség
Nincs ismert ellenjavallata.
A madársaláta gyengéd, harmonizáló, minden testtípus számára jól tolerálható, különösen szobahőmérsékleten vagy enyhén párolva fogyasztva.
A madársalátát meleg főételek mellé, nem pedig hűtő hideg salátaként érdemes fogyasztani.
Pirított szezámmaggal, főtt céklával vagy főtt tojással kombinálva teljes értékű, vértápláló és szívnyugtató étel.