Ez a különleges, gránátalmás csirke dióval nemcsak az ünnepi asztal dísze, hanem egy igazi gyógyító étel is a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szemléletében.
Az Öt Elem – Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz – egyensúlya finoman megjelenik benne: a csirke és a friss fűszerek energiát adnak, a gránátalma és a dió mélyen táplál, miközben a méz és a fűszerek melegítő, harmonizáló hatást fejtenek ki.
1 ½ bögre pirított dió (durvára vágva) – FÖLD
6 nagy bőr nélküli, csontos csirkecomb (1,1–1,35 kg) – FA
¾ teáskanál só (elosztva) – VÍZ
¼ teáskanál őrölt bors – FÉM
1 evőkanál extra szűz olívaolaj – FÖLD
1 nagy vöröshagyma, szeletelve – FÉM
¼ bögre víz – VÍZ
¼ teáskanál fahéj – FÖLD
¼ teáskanál sáfrány – FÖLD
⅛ teáskanál őrölt kardamom – FÉM
1 bögre csirkehúsleves – FA
⅓ bögre gránátalma – TŰZ
2 evőkanál méz – FÖLD
1 evőkanál citromlé – FA
Aprított friss petrezselyem – FA
A diót aprítógépben durvára daráljuk.
A csirkét megszórjuk ½ teáskanál sóval és borssal. Egy nagy edényben közepesen magas hőfokon felforrósítjuk az olajat, majd a csirkét aranybarnára pirítjuk (4–6 perc). Ezután kivesszük egy tányérra.
A lángot közepesre vesszük, az edénybe tesszük a hagymát és a vizet. Kevergetve főzzük, amíg a hagyma megpuhul és aranybarna lesz (kb. 5 perc).
Hozzáadjuk a fahéjat, sáfrányt és kardamomot, és 30 másodpercig kevergetjük.
Beletesszük a diót, a húslevest, a gránátalmát és a mézet, majd felforraljuk.
A csirkét visszatesszük az edénybe, megforgatjuk a szószban, majd takarékra vesszük és 15–20 percig gyöngyözve főzzük, amíg a hús megpuhul.
A csirkét kivesszük, melegen tartjuk. A szószhoz hozzáadjuk a citromlevet és a maradék sót, majd 3–5 percig sűrítjük.
A csirkét a szósszal tálaljuk, friss gránátalmával és petrezselyemmel díszítve.
Ez az ünnepi fogás valódi energetikai harmóniát teremt:
Fa elem: csirke, citromlé, petrezselyem – támogatja a máj működését és az energia szabad áramlását.
Tűz elem: gránátalma – élénkíti a Szívet, fokozza a vérkeringést és örömet hoz.
Föld elem: dió, méz, fahéj, olívaolaj – erősíti a Lép–Gyomor Qi-t, segíti az emésztést.
Fém elem: hagyma, kardamom, bors – támogatja a Tüdőt, oldja a nyálkát.
Víz elem: só, víz – kiegyensúlyozza a Vese energiáját, táplálja a mély Yin-t.
Ez az étel melegítő, harmonizáló és mélyen tápláló – különösen ajánlott a téli időszakban, amikor a test természetes módon a befelé fordulás és regenerálódás fázisában van.
Tálald párolt jázminrizzsel vagy édesburgonyapürével, hogy az Föld elem energiája még jobban kiegyensúlyozza az ételt.
Egy csésze meleg gyömbértea ideális kísérője.