Ünnepi gránátalmás csirke – 5 elemesen


Ünnepi gránátalmás csirke – 5 elemesen

Ez a különleges, gránátalmás csirke dióval nemcsak az ünnepi asztal dísze, hanem egy igazi gyógyító étel is a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szemléletében.
Az Öt Elem – Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz – egyensúlya finoman megjelenik benne: a csirke és a friss fűszerek energiát adnak, a gránátalma és a dió mélyen táplál, miközben a méz és a fűszerek melegítő, harmonizáló hatást fejtenek ki.

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 1 ½ bögre pirított dió (durvára vágva)FÖLD

  • 6 nagy bőr nélküli, csontos csirkecomb (1,1–1,35 kg)FA

  • ¾ teáskanál só (elosztva)VÍZ

  • ¼ teáskanál őrölt borsFÉM

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolajFÖLD

  • 1 nagy vöröshagyma, szeletelveFÉM

  • ¼ bögre vízVÍZ

  • ¼ teáskanál fahéjFÖLD

  • ¼ teáskanál sáfrányFÖLD

  • ⅛ teáskanál őrölt kardamomFÉM

  • 1 bögre csirkehúslevesFA

  • ⅓ bögre gránátalmaTŰZ

  • 2 evőkanál mézFÖLD

  • 1 evőkanál citromléFA

  • Aprított friss petrezselyemFA

 Elkészítés lépésről lépésre

  1. A diót aprítógépben durvára daráljuk.

  2. A csirkét megszórjuk ½ teáskanál sóval és borssal. Egy nagy edényben közepesen magas hőfokon felforrósítjuk az olajat, majd a csirkét aranybarnára pirítjuk (4–6 perc). Ezután kivesszük egy tányérra.

  3. A lángot közepesre vesszük, az edénybe tesszük a hagymát és a vizet. Kevergetve főzzük, amíg a hagyma megpuhul és aranybarna lesz (kb. 5 perc).

  4. Hozzáadjuk a fahéjat, sáfrányt és kardamomot, és 30 másodpercig kevergetjük.

  5. Beletesszük a diót, a húslevest, a gránátalmát és a mézet, majd felforraljuk.

  6. A csirkét visszatesszük az edénybe, megforgatjuk a szószban, majd takarékra vesszük és 15–20 percig gyöngyözve főzzük, amíg a hús megpuhul.

  7. A csirkét kivesszük, melegen tartjuk. A szószhoz hozzáadjuk a citromlevet és a maradék sót, majd 3–5 percig sűrítjük.

  8. A csirkét a szósszal tálaljuk, friss gránátalmával és petrezselyemmel díszítve.

 Az Öt Elem egyensúlya ebben az ételben

Ez az ünnepi fogás valódi energetikai harmóniát teremt:

  • Fa elem: csirke, citromlé, petrezselyem – támogatja a máj működését és az energia szabad áramlását.

  • Tűz elem: gránátalma – élénkíti a Szívet, fokozza a vérkeringést és örömet hoz.

  • Föld elem: dió, méz, fahéj, olívaolaj – erősíti a Lép–Gyomor Qi-t, segíti az emésztést.

  • Fém elem: hagyma, kardamom, bors – támogatja a Tüdőt, oldja a nyálkát.

  • Víz elem: só, víz – kiegyensúlyozza a Vese energiáját, táplálja a mély Yin-t.

Ez az étel melegítő, harmonizáló és mélyen tápláló – különösen ajánlott a téli időszakban, amikor a test természetes módon a befelé fordulás és regenerálódás fázisában van.

 Javaslat tálalásra

Tálald párolt jázminrizzsel vagy édesburgonyapürével, hogy az Föld elem energiája még jobban kiegyensúlyozza az ételt.
Egy csésze meleg gyömbértea ideális kísérője.