Quinoa, a szuperélelmiszer!

A QUINOA mag, ami szuperétel, az utóbbi években egyre népszerűbb, bár már több mint 7000 éve létezik. Ez az eredetileg Dél-Amerikából származó, „ősi gabona” néven ismert étel valójában nem gabona, hanem mag. Számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, és a világ egyik legnépszerűbb egészséges élelmiszerévé vált. Nagyon sokoldalú és sok mindent tartalmaz, amire a szervezetének szüksége van.
Más élemiszerekhez  képest kétszer is nagyon  magas a rosttartalma,  Ez a mennyiség oldható és oldhatatlan rostok keveréke. Az oldható rost jó a koleszterinszint és a vércukorszint csökkentésére.
Gluténmentes!!!  A kenyérnek, rizsnek, tésztának és más gabonaalapú ételeknek és rágcsálnivalóknak számos gluténmentes alternatívája létezik, de a quinoa fogyasztása kiegyensúlyozottabb étrendet biztosít, mint a többi alternatívák.
A quinoa magas szinten tartalmazza azokat a tápanyagokat, és még sok mást, amelyekre a szervezetnek szüksége van a csontbetegségek és a csontritkulás leküzdéséhez.
Sokkal magasabb fehérjebázist tartalmaz, mint más növényi élelmiszerek, és minden aminosavat tartalmaz, amire szükségünk lehet.
Hatalmas mennyiségű flavonoidokat tartalmaz.  Ezek az antioxidánsok, különösen a polifenolok, olyan betegségek megelőzésében vesznek részt, mint a rák, a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek. A quinoa további antioxidánsai a kvercetin, a kempferol, valamint a vanillinsav és a ferulinsav, amelyek nagyon fontosak a krónikus betegségek és gyulladások csökkentésében. A quinoában található béta-karotin nevű karotinoid segíthet más betegségekben és a korai öregedés késleltetésében.
Rendszeres fogyasztása segíthet a fogyásban és megelőzheti az elhízást.
Nagy mennyiségű káliumot, magnéziumot és butirátot tartalmaz, amelyek mindegyike hozzájárul a jó szív egészségéhez és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Az egészséges bélrendszerhez prebiotikumokra van szükség, amelyek rostvegyületek, amelyek együtt működnek probiotikus enzimekkel. A jó bélbaktériumok tápanyaga a növényben lévő rosttartalom. Az egészséges bélflóra hatására csökken a gyulladást és javul az immunrendszert.
A magas mangántartalmú élelmiszerek kulcsfontosságúak a cukorbetegség kockázatának csökkentésében. A mangán az egyik legfontosabb összetevő a vércukorszint kiegyensúlyozásában, és a quinoában rengeteg van.
Tele van más tápanyagokkal
Ami a többi tápanyagot illeti, a lista hosszú és nagyon pozitív. A napi adagban egy csésze quinoa-ban: 30% magnézium, 28% foszfor, 19% folát, 18% réz, 15% vas, 13% cink, 9% kálium és kis mennyiségű B1-, B2-, B6-vitamin, kalcium, E-vitamin és niacin (B3). Mindez mindössze 222 kalória, 39 gramm szénhidrát és csekély 4 gramm zsír. Lenyűgöző összetevőlista!