A Tűz elem jellemzése

tuz

Ha nem tudod, melyik elem energetikája gyenge vagy túl erős benned, akkor előszőr csináld meg ezt a TESZTET!


Társszervek:
A Tűz elemhez a szív és a vékonybél kapcsolódik. A Tűz meleget, színeket és szenvedélyt hoz az életünkbe. Akiben nincs tűz, abból hiányzik az érzelmek melegsége.

Klíma: Hőség. A túl sok hőség megárt a szívnek. Aki imádja a forróságot, vagy éppenséggel különösen szenved a kánikulai időjárástól, abban valószínűleg kiegyensúlyozatlan a Tűz. Az átforrósodott, fájó ízületek arra utalhatnak, hogy a test valamelyik részében elharapózott a tűz. A láz, a
szomjúság, a perzselő érzés a szívben vagy a bőr pirulása ugyanezt jelzi. Nyáron szervezetünk hője a testfelszín közelében igyekszik elhelyezkedni, hogy ellensúlyozó hatása révén hűvösséget biztosítson a szervezetnek és felfrissítse. Az évnek ebben a szakában egyensúlyvesztési tüneteket leginkább a túlhevülés és a túl nagy mennyiségben felhalmozódott tűz szokott okozni. Kiegyenlítéseképpen forró időjárás idején hűtő hatású, könnyű ételeket fogyasszunk.

Évszak: A nyári hőség és áradó napfény a legkedvezőbb időszak a növények számára, hogy teljes erőből növekedjenek. Az ember is így van ezzel, mert nyáron több a testi energiánk, kedvet kapunk a sportolásra, a kertészkedésre, a gyalogtúrákra. A Nap ilyenkor van legmagasabban az égen,ugyanígy testi-lelki gyarapodásunk, belső melegünk is tetőpontjára hág. A nyár fontossága abban isott rejlik, hogy ekkor gyűjtjük magunkba az év többi részében felhasználható energiatartalékainkat.Ha sehogy sem akar megfelelő mennyiségű tartalék energiánk összegyűlni, helyette inkább kimerültséget érzünk, annak oka leginkább az lehet, hogy kevés a vese-energiánk, illetve hogy az előző tél folyamán nem pihentünk, nem regenerálódtunk eleget. Ha ez a helyzet, mégiscsak tegyünk meg mindent nyári feltöltődésünk érdekében, mert különben a következő télen még lejjebb száll az energiaszintünk, és még inkább ki leszünk téve a megfázásnak és egyéb vírusos fertőzéseknek.


Szín: Vörös. Ha a szív egyensúlyzavarokkal küzd, a bőr erősen elszíneződik, vöröses árnyalatokat vesz fel. A piros vagy vörös szín szenvedélyes szeretete vagy éppenséggel nagyfokú utálata arra utal, hogy kiegyensúlyozatlan a Tűz elem.


Napszak: Déli 11-től l-ig (szív) és délután 1-től 3-ig (vékonybél).


Testszövet: A szív hajtja a vért a véredényekben. A lép és a máj is aktív résztvevője a vérkeringés működtetésének, de a szabályozást, a ritmust a szív irányítja. (A lép észleli és pótolja a vérveszteségeket, a máj pedig tárolja a vért.)
Hang: Ehhez az elemhez a nevetés kapcsolódik. Előfordulhat, hogy valakinek folyton ott bujkál a nevetés a hangjában, de az is lehet, hogy éppen a másik szélsőség érvényesül, vagyis a vidámság és a humor tökéletes hiánya a hangban. A szív felügyelete alá tartozik a beszéd is, tehát az összefüggéstelen motyogás, a hebegés, a dadogás, minden egyéb beszédhiba, valamint a túlzásba vitt fecsegés arra utal, hogy a szív működése kiegyensúlyozatlan.


Érzékszerv: A nyelv. Már az ősi írásos emlékekben is az szerepel, hogy a nyelv a szív tükre. A HKO művelőinek különös figyelmet kell fordítaniuk a nyelv színére. Hegye állagának megfigyelése is rendkívül fontos, mivel ez a rész képezi le magát a szívet. A Tűz elem testváladéka a veríték,
ebből egyenesen következik, hogy a szív irányítja az izzadást. Jusson csak eszünkbe, hogy akkor izzadunk legjobban, amikor nehéz testi munkát végzünk, és a szívműködésünk felgyorsul, hogy a több vérrel több oxigént juttasson az izmainkba. A régi kínaiak szerint a verítékezés kitisztítja a
testet is, az elmét is.Kifejező: A kínaiak csak egy pillantást vetettek az arc színére, a bőr állagára, és azonnal tudták,hogy az illetőben a Tűz elem milyen állapotban van. Ha az arcszín rózsás, akkor a szív erős. Az arc fénytelensége és fakósága egyensúlyzavart jelez.


Az egyensúlyvesztés tünetei: A leggyakoribb tünetek közé a szeretet és az önszeretet képességének rendezetlensége, az idegkimerültség, az ingerlékenység, az álmatlanság, a bőrpír és a szív bármilyen működési zavara tartozik.

Ha nem tudod, melyik elem energetikája gyenge vagy túl erős benned, akkor előszőr csináld meg ezt a TESZTET!