A Tavasz és a Fa Elem szerepe a Kínai Orvoslásban

A kínai orvoslás az életenergia, vagy QI  különböző megnyilvánulásait az öt elem segítségével írja le: Föld, Fém, Fa, Tűz és Víz. Mindegyik elem egy évszakhoz kapcsolódik, és a Fa elem a tavaszi időszakot jelképezi.

Ahogyan a tél átadja helyét a tavasznak, a nappalok hosszabbodnak, a hőmérséklet melegszik, és az alvó növények újra elkezdenek növekedni. A Fa az egész téli időszakban tárolja életenergiáját, majd tavasszal újraéled. A Qi, vagyis az életenergia, felfelé áramlik, hogy új életciklust kezdjen meg a bimbózással és kihajtással. Átvitt értelemben az emberek is átéli a természet évszakainak változásait. A tavasz az életünkben a pihenésből való felébredés időszaka, amikor új energiával, céllal és tettekkel törünk előre. Új ötletekkel, megújult reménnyel és megújulással lépünk ki a szunnyadó időszakból. Az élet körforgása bennünk és a világban egyaránt folytatódik.

 

 

Amikora Fa Elem egyensúlyban van bennünk...

Tiszta a lelkünk és nagyfokú összpontosítási képességük van. A kreativitásból táplálkozó mentális erő (a víz táplálja a fát) lehetővé teszi, hogy a lehetőségek, elméletek és stratégiák teljes spektrumát lefedjük, problémamegoldó képességünk pedig éles és precíz. Azok az emberek, akiknek erős a Fa elem energiája, világos jövőképe és céljaik vannak, és tudják, hogyan lehet ezeket megvalósítani. Kiválóak a tervezésben és a döntéshozatalban. Erőteljesek lehetnek a nézeteltérésekben, és erősen érvelhetnek véleményükkel. 

A pozitív érzelmek a következők: tiszta gondolkodású, nagylelkű, kedves, intelligens, hideg fejű, kellemes, alázatos, diszkrét, laza, haladó, konstruktív, együttműködő, nyitott.

 

Amikor a Fa Elem nincs egyensúlyban bennünk...

A májbetegséget és a fa egyensúlyhiányát barázdált vonalak jelzik a homlokon. Amikor a FA Qi gyenge, az emberek határozatlanok lehetnek, nincsenek erős irányvonalak az életben, és megrekednek. Lehetséges, hogy érzelmileg korlátozottak, nem tudják kifejezni a haragot. Amikor a MÁJ Qi  stagnál, az emberek arrogánsak, túlzottan kontrollálhatatlanok és dühösek lehetnek. Hajlamosak lehetnek munkamániára vagy függőségre, beleértve a kábítószerrel és alkohollal való visszaélés lehetőségét is. Emésztési problémáik lehetnek, például puffadás, gázképződés, váltakozó székrekedés és hasmenés. A túlzott frusztráció és irritáció különösen nehéz lehet, ha a májmeridián nincs egyensúlyban. A testmozgás és az olvasás segíthet az egyensúly helyreállításában. Az ősz is sebezhető időszak, csakúgy, mint a márciusi szél és a rendkívül meleg időjárás.


A májmeridián stressz gyakori jelei a száraz, törékeny, megvastagodott körmök, közvetlenül a bordák alatti fájdalom, migrén, szemproblémák, szenvedélybetegségek, mérgezések, allergia, rossz emésztés, rossz lehelet, pattanások,  epekő és arcüreg-problémák.

A májmeridián körbeveszi a nemi szerveket, kiütések és váladékok társulnak egyensúlyzavarához, valamint sérvek alakulhatnak ki.
A nőknél gyakoriak a menstruációs problémák, beleértve a PMS-t, a fájdalmas menstruációkat és az erős vérzést. A méh mióma a májmeridián egyensúlyhiányával is összefügghet. A máj és az epehólyag meridiánpályái a fej tetején és oldalain haladnak át, a migrénes fejfájás leggyakoribb helyén.

A negatív érzelmek a következők: bosszúálló, agresszív, fukar, erőszakos, robbanékony, forrófejű, megszállott, dogmatikus, arrogáns, versengő, ellenséges és szűklátókörű.

 

Hogyan lehet egyensúlyba hozni a FA Elemet?

  • GYÓGYNÖVÉNYEK – tisztító és tonizáló gyógynövények, mint a pitypang, Reishi gomba, máriatövis.
  • TÁPLÁLKOZÁS – sötét levelű zöldek, gabonafélék, hal
  • ÉLETMÓD – megfelelő alvás álmodozáshoz, meditációhoz, mérsékelt testmozgáshoz, szánj időt hobbidra
  • TERMÉSZET – szellő a levegőben, a fák mozgása, madárdal, a felhők figyelése.

Segítség az egyensúly visszaállításához: 

FA-ELEM TAVASZI CSOMAG