A Föld elem jellemzése

fold-elem

Ha nem tudod, melyik elem energetikája gyenge vagy túl erős benned, akkor előszőr csináld meg ezt a TESZTET!

Társszervek: A léphez a gyomor kapcsolódik, és segít neki a táplálék és az ital „feldolgozásában és szállításában”. A rágás művelete készíti elő a táplálékot a gyomor és a lép által végzett átalakításra és szállításra. Ha ezen szervek valamelyike elégtelenül dolgozza fel a táplálékot, kóros nedvesség (a víz és a nyálka felszaporodása) és vértolulás léphet fel. Ez kártékonyán hat az életerőnkre, tovább gyengíti az emésztést, és olyan újabb tünetek jelentkezését idézi elő, mint a telítettségérzet és a püfffedés, az étvágytalanság, a csuklás, a híg széklet, a fokozott bélgázképződés, és hozzájárul a nyirokrendszer pangásához is.


Klíma: A Föld elemhez kapcsolódó klíma a nyirkosság és a nedvesség. Mindkettő gyengítheti a gyomor és a lép működőképességét. Ha pontosan az ilyen klimatikus viszonyok esetén észleljük betegségtüneteink súlyosbodását, az ilyenformán segít felállítani a diagnózist arról, hogy hol keressük szervezetünk egyensúlyzavarának okát.


Évszak: A Föld fázisának évszaka a nyárutó, vagy ahogyan nevezni szokás, az indián nyár. Ez az évszak az egyensúly, az átalakulás és a semlegesség időszaka. A természet ciklusainak szempontjából a Föld-fázis az a szakasz, amikor a nyár virágai gyümölcsökké alakulnak át. Ez az idő az érlelésé, és megfigyelhető a párhuzam azzal, hogy az egyik Föld-szervnek, a gyomornak a feladata az „érlelés és a rothasztás”.
A gyümölcsök, termények bőséges aratása a Föld elem lényegét fejezi ki, és a stabilitást, a megalapozottságot, a biztonságot jeleníti meg.


Szín: A Föld elem színe a sárga, utalva a késő nyáron uralkodó aranysárga színárnyalatra. Ha a lépben jelentkeznek egyensúlyproblémák, a tapasztalt HKO szakember szeme észreveszi a bőr sárgás elszíneződését. A sárga szín túlzott szeretete vagy éppenséggel heves utálata is arra mutathat, hogy az illető kiegyensúlyozatlansága ebben az elemben gyökerezik.


Napszak: A gyomor napszaka reggel 7-től 9 óráig tart, a lépé reggel 9-től 11-ig. A gyomor ebben az időszakban képes leghatékonyabban hozzáfogni az emésztéshez, és a lép is ekkor tudja legjobban teljessé tenni az „átalakítást”.


Testszövet: A lép felügyelete alá tartozik húsunk és izmaink állapota. Az erős, feszes test azt jelzi, hogy az illető személynek magas a lép-energiája. Másfelől viszont a rossz vérkeringés, az elhízás, a löttyedt hús, a gyenge izomtónus, a kimerültségérzet, a lábak elnehezülése, az izmok gyengesége, a hús sorvadása szintén a Föld elemmel függ össze. Aki ilyen gondokkal küzd, annak a húsa nem sima, hanem olyan, mintha valahogy vizenyős lenne. A keringési elégtelenség nők esetében gyakoribb – ennek talán az az oka, hogy a menstruálás sok lépenergiát von el, ráadásul a havonta ismétlődő vérveszteség további megterhelést ró erre a szervre, mert pótolnia kell a hiányt.


Hang: Az éneklő hanghordozás a lépre és a gyomorra hívja fel a figyelmet, mert az éneklés ezekhez a szervekhez kapcsolódik.


Érzékszerv: A külvilágra nyíló kapuink közül a száj tartozik a Föld elemhez. A száj közvetlen összefüggésben áll a léppel. A száj termeli a nyálat, amely a Föld elem testnedve. Ha kevés a nyálképződés, az a jó emésztést hátráltatja.Kifejező: A gyomor és a lép erőnlétét az ajkak fejezik ki. Ha az ajkak nedvesek és rózsásak, az azt jelzi, hogy a gyomor és a lép egészséges és erős. Ha viszont sápadtak és szárazak az ajkak, oda
kell figyelnünk a gyomorra és a lépre.


Az egyensúlyvesztés tünetei: Rögeszmésség, aggodalom, memóriazavarok, a test túlzott nedvessége (víz felgyülemlése, túl sok nyálka), súlyfelesleg keletkezése, tolulás a nyirokrendszerben, a szervek megsüllyedése, híg széklet.