MILYEN TULAJDONSÁG MILYEN ELEMNEK FELEL MEG?

Az 5 elem tana < Testi, lelki egyensúlyért

A fa általánosságban véve a játékos kedv, a kreativitás, a teremtő erő és a szabadság utáni vágyi jelképe. Nemcsak a tavaszt jelenti, hanem az emberiség zavartalan gyermekkorát is. A természet eleven zöldje ugyanúgy a fa elemhez tartozik, mint a savanyú íz. Testi szinten a máj és az epe rendelődik hozzá ehhez az elemhez. Főként az olyan érzések, mint a düh, felhalmozódhatnak a májban, és ott megrekedve komoly egészségi problémákat idézhetnek elő ebben a funkciókörben.
tűz az aktivitás és a tiszta életerő jelképe, de egyben az emberiségnek a spiritualitás, a szellemi kiteljesedés utáni vágyát is kifejezi. Az évszakok közül a nyár rendelhető hozzá, a színek közül a piros és annak minden árnyalata, az ízek közül a keserű. Szerveink közül a szív és a vékonybél tartozik ide. A zavart szenvedett tűz elem gyakran nyilvánul meg a szív és a keringési rendszer megbetegedéseiben.
A föld a stabilitást és a családi összetartást szimbolizálja szélesebb értelemben, és inkább konzervatív szellemi alapállásban nyilvánul meg. A föld a középpontot jeleníti meg és általánosságban véve az érettség időszakát, az évszakokban ugyanúgy, mint az életútban. A föld elemhez tartozik valamennyi sárga, okker és barna árnyalat, valamint az édes íz. Testünkben a gyomor és a lép rendelhető hozzá, míg az érzelmek szintjén az állandó aggódás, amely végső soron megint csak a gyomrunkat teszi tönkre.
fém többek között a tetterő, a határozottság és a kitartás reprezentánsa, míg az évszakok közül az őszé. Az életciklusban is azt az időszakot jeleníti meg, amikor az ember lassan meg tudja különböztetni az ocsút a tiszta búzától, és búcsút tud mondani régi szokásainak. Az elem színe a fehér, íze a csípős, míg a test szintjén a fém elem zavarai elsősorban a tüdő és a vastagbél területén mutatkoznak meg.
víz mindent megkérdőjelez, és a megragadható határain túlnyúlik gondolataival. Életciklusunkban és az évszakokban egyaránt a tél rendelhető hozzá, amikor az ember visszahúzódik belső világába és a lényegesre koncentrál. A színek közül a fekete és a sötétkék ugyanúgy a víz elemhez tartozik, mint az ízek közül a sós. Az elemet testünkben a vesék és a húgyhólyag jeleníti meg, az érzelmek közül pedig a félelem billenti fel az egyensúlyt.