A gyomor és lép egészsége

A gyomor és lép egészsége

Mit jelent valójában vigyázni a gyomor egészségére?

A hagyományos kínai orvoslás szerint a gyomrot (és partnerét a lépet) leginkább a krónikus aggodalom, a szorongás vagy a túlgondolkodás érinti. Ne feledje, a Gyomor nem csak az ételek és italok megemésztéséért felelős, hanem az érzelmek és gondolatok megemésztéséért is, megőrzi azt, ami táplálja a lelket, és elengedi azt, ami nem!

A gyomor eleme a Föld. Ahogyan a Földanya feladata a növekedés és az összes élőlény táplálása, a Gyomor Qi az, amely elegendő erővel „táplálja” az összes szervet a munkájuk elvégzéséhez.

  • A száj a gyomorhoz kapcsolódó érzékszerv. Ha bármilyen szájproblémája van, például vérző fogíny vagy rossz lehelet, ez annak a jele lehet, hogy a gyomorműködése károsodott.
  • Az izmok a gyomorhoz kapcsolódó szövetek. Ha az izmai gyengék és fejletlenek, vagy ha könnyen görcsölnek vagy fáradnak, akkor gyomor- vagy lépműködési zavara lehet.
  • Az Öt Elem elmélete szerint a gyomornak megfelelő és azt támogató íz édesHa édességre vágysz, a gyomrodnak talán támogatásra van szüksége! Az édes íze természetesen támogatja a gyomor egészséges működését. Mint egy baba, a gyomor szereti a meleget és utálja a hideget. A hideg italok bevitelének csökkentése támogatja a gyomor egészséges működését.
  • Az aggodalom, a szorongás és a túlgondolkodás a gyomorhoz kapcsolódó érzelmek. Ha állandóan aggódsz vagy túlgondolod a dolgokat (főleg a negatív gondolatokat!), könnyen szorongsz, gyomor- vagy funkciózavarod lehet! Bármilyen érzelem krónikus vagy túlzott megélése károsíthatja a gyomor és az emésztőrendszer egészségét, mivel az emésztőrendszer nem csak az elfogyasztott ételt dolgozza fel, hanem az általad befogadott gondolatokat és érzelmeket is.
 

 

A gyomor egészségét támogató élelmiszerek

Sok élelmiszernek van olyan esszenciája, amely támogatja a gyomrot, különösen a sárga vagy narancssárga ételek, a nyár végén betakarított ételek vagy a közvetlenül a földben termő gyökérzöldségek. A HKO-t gyakorló orvos rendszeresen ajánlhatja  ezeket az ételeket a betegeknek, amikor erős gyomorműködést próbál építeni.


Egyszerű tippek a mindennapi gyomor egészségéhez

Néhány módszer a gyomor ápolására:

  • Ne aggódj, légy boldog! Az aggodalom, a szorongás és a túlgondolkodás azok az érzelmek, amelyek a gyomorhoz és a léphez kapcsolódnak, és ezek a túlzott érzelmek hatással vannak az emésztőrendszer egészségére.
  • Egyél főtt vagy meleg ételeket és italokat – gyomrod természeténél fogva meleget szeret, ezért a hideg vagy nyers ételek (különösen a diófélék és a zöldségek) és a hideg italok fogyasztása idővel károsíthatja a gyomor működését. A nyers gyümölcs rendben van!
  • Vacsorázzon legkésőbb este 6-ig vagy 19 óráig – így a gyomrának is lehetősége nyílik pihenni az összes többi szervével együtt! Ha sokat vagy nehéz ételeket eszik éjszaka, akkor túlóráztatja a gyomrát, amikor pihennie kell. 

Akupresszúra a gyomor egészségéért

Zhong wan pont: a „gyomorközép” (CV12). A gyomortájékon van, a köldök és a szegycsont alja között félúton. (A mellkasunk közepén lévő szegycsontnak van alul egy kis „csőre”: a szegycsont és a „csőr” találkozását vesszük ilyekor a szegycsont aljának.) Emésztési panaszokban gyakran használt pont, különösen gyomortáji panaszok esetén: étkezés utáni gyomortáji teltségérzet, puffadás, gyomorégés esetén, de kiegészítő jelleggel a belek panaszainál is alkalmazzuk. Otthoni akupresszúrában az emésztés megsegítésére, serkentésére használható.

ren-12-acupressure-point-location-v.2.jpg


 Gyomrot támogató gyógynövényes készítmények:

1. Hericium (SÜN) gyógygomba  - Támogatja az emésztést, regenerálja a gyomor nyálkahártyáját, megszünteti a gyulladásokat

>>Itt olvashat róla részletesen! <<

2. SPIRULINA ALGA - Támogatja az emésztést, lúgosít, ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal, támogatja a bélflórát

>>Itt olvashat róla részletesen! <<

3. MYCOGASTRO -  Hericium gyógygomba és gyógynövények keveréke, melyek felerősítik egymás hatását és harmonizálják a gyomor emésztését, miközben védi a nyálkahártyát, normalizálja a gyomorsavat.

>>Itt olvashat róla részletesen! <<