Étkezési tanácsok a TŰZ elem egyensúlyáért

tuz-taplalkozasHa nem tudod, melyik elem energetikája gyenge vagy túl erős benned, akkor előszőr csináld meg ezt a TESZTET!

1. A keserű endívia, a cikória és a gyermekláncfű serkenti a szív és a vékonybél működését.
2. A kesernyés ízű Tűz-ételek közül a spárga a leghatékonyabb, és különösen a tisztítóképessége
nagy.
3. A hántolatlan rizs és búza, de általában minden hántolatlan gabona korpája és csírája kesernyés.
Fontos tehát, hogy a gabonaféléket természetes, hántolatlan formájukban fogyasszuk, együnk
például barna rizst.
4. A Longan-gyümölcs olyasmi, mint a mazsola, csak vöröses a színe. Javítja a vérképződést, és
különösképpen jót tesz álmatlanság ellen. Az íze édes, így édes ízű desszertekben, levesekben
fogyasztható.
A szervezet vérszegénysége sokféle kiegyensúlyozatlanság okozója lehet, hiszen a megfelelő vérellátás biztosítja az agy, a létfontosságú belső szervek, az izmok és egyáltalán az egész szervezet jó működését.
♦Vérünk minőségét klorofillban (a zöldségek levelében található zöld anyag) gazdag étrenddel
javíthatjuk. Növeli a hatást, ha egyúttal kölest vagy más gabonafélét is fogyasztunk.
♦A céklának vörös a színe, magas a vastartalma, tehát szintén jót tesz a vérképződésnek.
♦A vért erősítő további élelmiszerek: sárgabarack, spanyolbab, aduki-bab, kék és zöld alga és moszat, csalán, petrezselyem, vizitorma, tojás, füge, valamint a hal, de főleg a szardínia.
♦Bizonyított tény, hogy a húsételek is sokat használnak a vérképződésnek. A régi kínaiak szerint, ha valamelyik belső szervünk gyenge, akkor jót tesz neki, ha valamilyen állatnak pontosan ugyanazt a szervét esszük (tehát máj-betegség esetén együnk májat). Ha követjük ezt a tanácsot, fordítsunk gondot arra, hogy belső szervek esetében mindenképpen, más húsok esetében pedig lehetőleg natúr, feldolgozatlan terméket szerezzünk be ételünk nyersanyagául.

A nyár hevének ellensúlyozásaképpen nyári étrendünk hűtő hatású, könnyű ételekből álljon. Azt részesítsük előnyben, ami könnyen emészthető. Az évnek ez a szaka a legalkalmasabb arra, hogy salátákat és helyben termett friss gyümölcsöket fogyasszunk. Vigyázzanak azonban azok, akik a nyári forróságban is hajlamosak néha fázni, és álljanak ellen a kísértésnek, ne egyenek nyers ételeket, salátákat és fagylaltot. Akiknek gyenge az immunrendszerük, azoknak viszont ajánlatos ezeknek a hideg, nedves ételeknek a fogyasztása, mert segíti a szervezetük őszi nyálkaképzését.A Tűz elemnek kárára van a túl sok fűszeres étel és az állati eredetű zsiradék csakúgy, mint az, ha magas a vér koleszterinszintje. A tőkehús, a tojás, a tejtermék és a cukor a koleszterinszintet megemeli, így a vér kevesebb oxigént képes szállítani a szívbe. Ha tehát csökkenteni akarjuk a koleszterinszintünket, csökkentsük vagy teljesen mellőzzük a felsorolt élelemfajták fogyasztását.
A fekete csucsor rokonságához tartozó növények (bors, padlizsán, dohány, paradicsom, burgonya) gyengítik a szívet, különösen az olyan hűvös, nedves időjárási körülmények között, mint amilyen Angliában szokásos. Mérgező hatású kalciumvegyületeket termelnek, amelyek különféle vérkeringési problémákat idéznek elő, mint például a kezek és a lábfejek kihűlése. Ha ráadásul alkoholt is iszunk, az eredmény köszvény, reuma vagy ízületi gyulladás kialakulása lehet. A fekete csucsor növénycsoportja a szolanin nevű méreganyagot is tartalmazza, amely az erre hajlamos embereknél ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás tüneteit válthatja ki.

Nyugtató ételek
A szívet a Shen, vagyis a szellem uralja, tehát nagyon is tanácsos észben tartanunk, hogy mely élelmiszerek serkentik a Shen-t, illetve melyek csillapítják, nyugtatják. A cukor, az alkohol, a tea, a kávé, minden feldolgozott étel, a bőséges esti étkezés, az éjszaka elfogyasztott bármilyen étel felbolygatja, felzaklatja a Shen-t, de az is, ha az étkezések alkalmával magunkhoz vett táplálékban valamilyen összetevő túlzottan nagy részarányban szerepel. Ezzel szemben a citromfélék, valamint a hántolatlan gabonaneműek – rizs, zab, búza – nyugtatólag hatnak az elmére. A hántolatlan gabonafélék nyugtató hatása kimondottan erős. Ez annak tudható be, hogy magas a szénhidrát-tartalmuk, és ettől megemelkedik a szervezet szerotonin-szintje. A szerotonin az agy fontos neurotranszmittere, és szerepe van a nyugodt alvásban, az elernyedésben. Szintén nyugtató hatást gyakorol a szellemre minden olyan élelem, amely ásványi anyagokban, főleg kalciumban, magnéziumban és szilíciumban gazdag.


Kalciumban gazdag táplálékok:
♦ klorofill hordozók, mint például a vizitorma, a sóska, a zsombor (borsikafű), a kelkáposzta, a brokkoli, a petrezselyem, a mustár és a gyermekláncfű zöldje
♦ a mandula, a szezámmag (és a tahini), a brazildió, a napraforgómag, a tökmag
♦ az aszalt füge, valamint a hüvelyesek, mint a különféle babok és lencsék
♦ a fehér halhús, a lazac- és szardíniakonzerv (a halcsonttal együtt)
♦ az olajbogyó és a zabszalmából főzött tea
♦ a natúr húsból vagy halból csontjával együtt, zöldséggel és egy evőkanál ecettel főzött leves.
Az ecet azért kell, mert kioldja a levescsontból a kalciumot. Sőt még tojáshéjat is belefőzhetünk a levesbe, persze tálalás előtt a csontokkal együtt kiszedjük belőle.
♦ a tejben sok a kalcium, de a tejtermékekkel már óvatosnak kell lennünk, mert a bennük lévő kalcium problematikus kölcsönhatásban áll az ugyancsak bennük lévő foszforral és magnéziummal, ami meggátolja a táplálék megfelelő felszívódását és beépülését a szervezetbe.
A növényeknek a fekete csucsor rokonságához tartozó, imént már említett csoportjának tagjait, ha citrusfélékkel fogyasztjuk együtt, az károsan hat a szervezet kalciumháztartására. Bort, sót, ecetet mértékletességgel fogyasszunk, mert az a hatásuk, hogy csökken tőlük a szervezet kalcium-szintje. A szénsavas üdítőktől vagy a szódavíztől felszaporodik a szervezetben a foszfor, emiatt
felbomlik a kalcium, a magnézium és a foszfor természetes egyensúlya, és csontritkulás fenyegethet.

Magnéziumban gazdag táplálékok:
♦ zöldségek, amelyekben sok a zöld klorofill (ld. a fenti felsorolás vonatkozó részét)
♦ tengeri moszat
♦ köles, barnarizs
♦ aszalt sárgabarack és őszibarack, banán, datolya, avokádó, mazsola
♦ lencse, borsó, bab, kesudió, szerecsendió
Szilíciumban gazdag táplálékok:
♦ fejessaláta, zeller, spárga, gyermekláncfű, torma, spenót, póréhagyma, articsóka, lucerna, a
mustárnövény zöldje
♦ szamóca, alma, sárgarépa, görögdinnye, uborka
♦ rizs, napraforgómag, tengeri moszatok
A hal-eredetű olaj (például a csukamájolaj) rendkívül javára válik a szívnek és az egész szervezetnek, mert omega 3 zsírsavakat tartalmaz. Ajánlatos hetente legalább két adag lazac-, makréla vagy egyéb hal-olajat fogyasztani. Omega 3 zsírsavakhoz lenolajjal is hozzájuthatunk, vegetáriánusok számára ez ideális megoldás. A feldolgozatlan, hidegen sajtolt növényi olajokban értékes omega 6 zsírsavak is vannak, amelyek az omega 3 zsírsavakhoz hasonlóan jót tesznek az agyműködésnek, a hormonoknak és egyáltalán az általános egészségnek. A hirtelen testsúlyvesztést eredményező fogyókúráktól tartózkodni kell, mert megterhelik a szívet, ártanak neki. Sokkal helyesebb, ha
inkább olyan étrendet alakítunk ki, amely mellőzi a telített zsírokat, helyette sovány húsok és alacsony zsírtartalmú ételek szerepelnek benne, és az olyan élelmiszerek fogyasztását is korlátozza, mint például a különféle sütemények, mert azokban rejtve ugyan, de mégis zsiradék található.
A kulcsszó minden esetben a mértékletesség és a változatosság. A táplálkozás így még ráadásul több élvezetet is nyújt.

Jótékony hatású gyógynövények és fűszerek
♦A kamillatea és a mentatea lehűti a túlhevült szervezetet, hatásuk csillapító és nyugtató.
♦ A kapor és a bazsalikom megnyugtatja a szervezetet. A bazsalikom minden másnál jobban javítja az emlékezőképességet, és segít a koncentrálásban.
♦ A fokhagyma köztudottan jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.
♦ A kis mennyiségben használt cayenne bors javára válik a szívnek és a vérkeringésnek, továbbá a táplálék megemésztését is serkenti.
♦ A mungóbabból főzött tea egyszerű, de hatékony szer a vérnyomás mérséklésére. A reggeli felkeléskor öntsünk két evőkanál mungóbabra forró vizet, és igyuk meg éhgyomorra. A tea alján visszamaradt mung-babot ne dobjuk ki, hanem délben ismét öntsünk rá 2,4 dl forró vizet, és azt
is igyuk meg. A babokat továbbra is megőrizzük, és este újabb 2,4 dl teát ihatunk. A mungóbab egyébként levesbe is belefőzhető, salátába is keverhető.
♦ Cassia-magot kínai növényeket forgalmazó szaküzletben szerezhetünk be. Hasonló íze van, mint a kávénak, és rendkívüli mértékben csökkenti a vérnyomást. Javítja a látás élességét is.Megpörkölés után porrá őröljük, egy teáskanálnyi port 2,4 dl forró vízben feloldunk, és az így
kapott keveréket megisszuk.
♦ A lótuszvirág magva is megnyugtatja az elmét és a szellemet. Levesbe, rizibizibe, főzelékbe keverhető.
A meleg éghajlatú országokban nem véletlenül fogyasztják nagy mennyiségben az olyan csípős fűszereket, mint például a feketebors, a vörös és a zöld chili vagy a gyömbér. Ezek a fűszerek fellazítanak, vagyis kitágítják a pórusokat, hogy az így megnövekvő izzadás révén a hő el tudjon távozni a szervezetből. Végeredményben hűtő hatásúak, noha az ízük alapján egyáltalán nem ezt gondolnánk róluk.

Ha nem tudod, melyik elem energetikája gyenge vagy túl erős benned, akkor előszőr csináld meg ezt a TESZTET!