Hogyan szüntessük meg a fülzúgást? Miért cseng néha az egyik fülem?

ful

Az állandó fülcsengés befolyásolhatja a munkaképességet, az alvást és a normális életvitelt. Az attól való félelem, hogy esetleg megsüketül, vagy soha nem fogja tudni lerázni ezt a fülzúgást, akár depressziót is okozhat. Az akupunktúra segíthet a fülcsengésben? A jó hír: igen, lehet!

A fülzúgás összefüggésben áll a krónikus stresszel . Sok katonai veterán szenved fülzúgástól a gyakori nagyon hangos, robbanásveszélyes zajok miatt, amelyeknek ki vannak téve a kiképzés és a harc során. A fülcsengés súlyosságától függően súlyosan befolyásolhatja az egyén működési képességét.
A fülzúgás gyógyítható? A modern orvostudománynak nincs végleges megoldása. Érdemes lehet alternatív módszereket keresni! Az akupunktúrás kezelés segíthet a fülcsengés csökkentésében, megszüntetésében.

A fülzúgás fő okai a következők:

Hosszan tartó hangos zajoknak való kitettség

Fej- vagy nyaksérülések, például ütés

Kopott vagy gyulladt az álkapocsízület, amely irritálja a hallóideget

Keringési problémák, például magas vérnyomás vagy szív- és érrendszeri betegségek

Meniere-kór (fülzúgással, szédüléssel , süketséggel és a füldugulásának érzésével jellemezhető szindróma )

Életkor okozta halláscsökkenés (süketség)

Fertőzés a fülben

A fülzsír túltermelése

Idegen tárgy elzárja a hallójáratot

A fej és az orr dugulása megfázás, influenza vagy orrmelléküreg fertőzés miatt

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet

A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) szerint az olyan problémákat, mint a fülzúgás, a test energiáinak kiegyensúlyozatlansága okozza. Néha túlzott energia vagy hő keletkezik az egyik szervrendszerben, és/vagy energia- vagy véráramlás hiánya más szervrendszerekben. A HKO-ban általában úgy gondoljuk, hogy a fülcsengés a következő energia egyensúlytalanságok egyikével kapcsolatos: 

Túlzott, emelkedő máj-meleg

Túlzott máj- és epehólyag-meleg

Váladék-tűz stagnálás

Vese esszencia hiány

Vér-Qi hiány

A betegek gyakran e túlzások és/vagy hiányosságok közül kettő vagy több kombinációját mutatják. Például:
Általában ingerlékenységet, fejfájást és szédülést mutatnak.
A fülcsengés hangos, és hirtelen fellép.
A zaj kezdete halk, inkább zúgáshoz vagy zümmögéshez hasonlít, ami jön és megy, és rossz memória és fókusz is kísérheti.
A fülzúgás zavarhatja az alvást.

A HKO orvos miután figyelmesen meghallgatta, hogy pontosan megtudja, hogyan jelennek meg a páciens tünetei, az akupunktúrás szakember minden kezelés során az akupontok meghatározott kombinációját fogja használni, hogy eloszlassa az elzáródásokat és harmóniába hozza az energiákat. Az akupunktúrás kezelés a fülzúgáson javítja az érintett területek véráramlását, elősegíti az idegszövetek regenerálódását, csillapítja a szorongást, csökkenti a krónikus stressz hatásait és javítja az alvást.

A TCM növényi formulákat használ az akupunktúrás kezelés támogatására. A fülzúgás esetén a TCM-orvos olyan gyógynövényeket választ, amelyek elősegítik a vér és a Qi keringését, tisztítják a hőt a májban, erősítik a veséket és megnyugtatják az elmét.

Az alábbiakban felsoroljuk a fülzúgásra gyakran használt akupresszúrás pontokat, amelyeket önállóan is megtehet. Néhány nyomáspontot nehéz ujjal megnyomni, használhat akupresszúrás eszközt. Miután megtanulta ezt az egyszerű öngyógyítási technikát, bárhol és bármikor használhatja.

fulz1

Tinggong (SI19) 

A Tinggong, más néven Hallás Palotája, a túlzott fülfájdalmak, a szabálytalan fülváladék és a fülzúgás enyhítésére használható. Az üregben található, közvetlenül a fül előtt. Nyitott szájjal enyhén nyomja meg a mutatóujjával, kis körkörös mozdulatokkal nyomást gyakorolva 1-2 percig.

Ermen (TE21) 

Az Ermen egy akupresszúrás pont, amellyel csökkenthető a gennyürítés a fülből, a fülfájás és a fülzúgás, a csengés és zümmögés. Közvetlenül a Tinggong pont felett található. Nyitott szájjal enyhén nyomja meg a mutatóujjával, kis körkörös mozdulatokkal nyomást gyakorolva 1-2 percig.

Tinghui (GB2) 

A Tinghui, más néven Hallás Találkozópontja, a túlzott fülviszketés és a fülzúgás enyhítésére használható. Közvetlenül a Tinggong pont alatt található. Nyitott szájjal enyhén nyomja meg a mutatóujjával, kis körkörös mozdulatokkal nyomást gyakorolva 1-2 percig.

Yifeng (TE17) 

A Yifeng egy akupresszúrás pont, amely a fülzúgás, a viszketés és a fülfájás enyhítésére használható. Közvetlenül a fülkagyló mögött található. Használja a hüvelyk- vagy mutatóujját, és gyakoroljon nyomást, vagy végezhet körkörös mozdulatokat az ujjával.

fulz3

Fengchi (GB20) 

A Fengchi, más néven Szeles Medence, segíthet csökkenteni a fülzúgást és a zümmögést. A fülcimpája mögött található, a nyak teteje és a koponyája tövében. Használja a hüvelyk- vagy mutatóujját, és gyakoroljon nyomást, vagy végezhet körkörös mozdulatokat az ujjával.

Hegu (LI4) 

A Hegu, más néven Találkozások Völgye, a fejfájás és a fülzúgás okozta stressz enyhítésére használható. Az izom legmagasabb pontján található, amikor a hüvelyk- és a mutatóujjat közel helyezik egymáshoz. Használja a hüvelykujját és gyakoroljon nyomást, vagy végezhet körkörös mozdulatokat hüvelykujjával. Ezt az eljárást meg kellett volna ismételni a másik kéznél is.