Máj/epehólyag megtámogatása szervezetünk egészségének az alapja

maj-epe

A hagyományos kínai orvoslás szerint a máj az érzelmek, valamint a Qi és a vér zökkenőmentes áramlásáért felelős szerv. Ez az a szerv, amelyet leginkább érint a túlzott stressz vagy érzelmek. A máj társszerve az epehólyag.

  • A máj felelős a Qi és a vér zökkenőmentes áramlásáért a szervezetben. Szabályozza a vér mennyiségét és zökkenőmentes áramlását az erekben, valamint tárolja a vért.
  • A szem a májhoz kapcsolódó érzékszerv. Ha bármilyen szemproblémái vannak, beleértve a homályos látást, a vörös vagy száraz szemeket, a szemek viszketését, ez annak a jele lehet, hogy a máj nem működik megfelelően.
  • Az inak a májhoz kapcsolódó szövetek. A HKO szerint az erő az inakból származik, nem az izmokból. Légy olyan, mint az erős, mozgékony és hajlékony macska, ne a tehén, amelynek hatalmas izmai vannak, de kevés igazi ereje.
  • A Májnak megfelelő és azt támogató a savanyú íz. Ha savanyú ételekre vágyik, az lehet, hogy a mája azt üzeni, hogy extra löketre van szüksége, ezért mindenképpen tegyen be jó minőségű ecetet, valamint édes-savanyú recepteket az étrendjébe!
  • A harag a májhoz kapcsolódó érzelem. Ha gyakran ingerlékeny, könnyen feldühödik, nehezen tud kikapcsolódni a napi tevékenységből, nehezen tud érvelni, vagy halad az áramlással és engedi a dolgokat, akkor májműködési problémát tapasztal. Ha ezeket az érzelmeket krónikusan vagy túlzottan megtapasztalod, az súlyosan felboríthatja a máj működését.
 
 

Egyszerű tippek a mindennapi máj egészségéhez!

  • Maradjon nyugodt, különösen tavasszal. Ne ragadja el a tavasz intenzív új energiájal! Fogadja nyugodtan a dolgokat és haladjon lassan; tegyen egy kellemes hosszú sétát a parkban, vagy végezzen más gyengéd gyakorlatokat, hogy ellazítsa elméjét, testét és szellemét. Engedje el a stresszes helyzeteket, amiket csak tud, és ha ez nem lehetséges, használja az alábbi stresszoldó tippeket!
  • →Lekerekített sörtéjű hajkefével körülbelül öt percig ütögesse a lábát fel-le a comb és a vádli belső felén, a bokától kezdve. Ez gyengéden stimulálja a máj meridiánját, lehetővé téve a Qi szabadabb áramlását, és ellazítja a májat.
  • →Kerülje az alkoholt! Mivel a máj felelős az alkohol lebontásáért, a mértékletes ivás nagymértékben hozzájárulhat a máj energiájának megőrzéséhez és pihentetéséhez.
  • →Végezzen gyengéd gyakorlatokat, például úszást vagy gyaloglást, a kemény és gyors gyakorlatok helyett, amelyek túlterhelik vagy túlfeszítik az inakat, aminek következtében azok végül elveszítik rugalmasságukat, ami befolyásolja a máj „rugalmas” funkcióját.

Point Taichong (3. máj)

Akupresszúra a máj egészségéért

Nyomkodja a „Taichong” (Máj 3) nevű akupresszúrás pontot, amely stimulálja a májcsatorna kulcspontját. Lehet, hogy fáj, de ez azt jelenti, hogy minden megfelelő helyre került, feloldja a máj Qi blokkolását.

Próbálja meg minden nap nyomkodni ezt a területet. A lábfej tetején található, ahol a nagylábujj csontja találkozik a második lábujjcsonttal (körülbelül egy hüvelyknyire a bőrtől a lábujjak között). A hüvelykujjával nyomja meg és masszírozza ezt a pontot mindkét lábán!