A betegség az, mikor a szervezetünk egyensúlyi állapotában zavar keletkezik. Állítsuk helyre!

Máj/epehólyag megtámogatása szervezetünk egészségének az alapja

maj-epe

A hagyományos kínai orvoslás szerint a máj az érzelmek, valamint a Qi és a vér zökkenőmentes áramlásáért felelős szerv. Ez az a szerv, amelyet leginkább érint a túlzott stressz vagy érzelmek. A máj társszerve az epehólyag.

  • A máj felelős a Qi és a vér zökkenőmentes áramlásáért a szervezetben. Szabályozza a vér mennyiségét és zökkenőmentes áramlását az erekben, valamint tárolja a vért.
  • A szem a májhoz kapcsolódó érzékszerv. Ha bármilyen szemproblémái vannak, beleértve a homályos látást, a vörös vagy száraz szemeket, a szemek viszketését, ez annak a jele lehet, hogy a máj nem működik megfelelően.
  • Az inak a májhoz kapcsolódó szövetek. A HKO szerint az erő az inakból származik, nem az izmokból. Légy olyan, mint az erős, mozgékony és hajlékony macska, ne a tehén, amelynek hatalmas izmai vannak, de kevés igazi ereje.
  • A Májnak megfelelő és azt támogató a savanyú íz. Ha savanyú ételekre vágyik, az lehet, hogy a mája azt üzeni, hogy extra löketre van szüksége, ezért mindenképpen tegyen be jó minőségű ecetet, valamint édes-savanyú recepteket az étrendjébe!
  • A harag a májhoz kapcsolódó érzelem. Ha gyakran ingerlékeny, könnyen feldühödik, nehezen tud kikapcsolódni a napi tevékenységből, nehezen tud érvelni, vagy halad az áramlással és engedi a dolgokat, akkor májműködési problémát tapasztal. Ha ezeket az érzelmeket krónikusan vagy túlzottan megtapasztalod, az súlyosan felboríthatja a máj működését.
 

Ha állandóan savanyú ételekre vágyik, vagy nagy stressz alatt áll, és könnyen feldühödik, akkor májműködésének támogatásra van szüksége. 
Gyógynövényekkel is támogathatjuk a máj- és epeműködést! Például: gyermekláncfű, vérehulló fecskefű (Vigyázzon önmagában nagyon mérgező!), apróbojtorján, tejoltó galaj, sárga tárnics, földi tömjén, lándzsás útifű, vérontó fű, máriatövis, orvosi veronika, kőtörőfű, orvosi pemetefű, istenfa, japánbors (Néhány növény mérgező lehet, soha ne fogyassza önállóan, csak készítményekben!!!)
Ilyen készítmény a REGALEN csepp! Mindenkinek ajánlatos legalább tavasszal egy-két hónapos kúrát csinálni, ebből a gyógynövény készítményből, megalapozva, a többi szerv jó működését is!

 

Egyszerű tippek a mindennapi máj egészségéhez!

  • Maradjon nyugodt, különösen tavasszal. Ne ragadja el a tavasz intenzív új energiájal! Fogadja nyugodtan a dolgokat és haladjon lassan; tegyen egy kellemes hosszú sétát a parkban, vagy végezzen más gyengéd gyakorlatokat, hogy ellazítsa elméjét, testét és szellemét. Engedje el a stresszes helyzeteket, amiket csak tud, és ha ez nem lehetséges, használja az alábbi stresszoldó tippeket!
  • →Lekerekített sörtéjű hajkefével körülbelül öt percig ütögesse a lábát fel-le a comb és a vádli belső felén, a bokától kezdve. Ez gyengéden stimulálja a máj meridiánját, lehetővé téve a Qi szabadabb áramlását, és ellazítja a májat.
  • →Kerülje az alkoholt! Mivel a máj felelős az alkohol lebontásáért, a mértékletes ivás nagymértékben hozzájárulhat a máj energiájának megőrzéséhez és pihentetéséhez.
  • →Végezzen gyengéd gyakorlatokat, például úszást vagy gyaloglást, a kemény és gyors gyakorlatok helyett, amelyek túlterhelik vagy túlfeszítik az inakat, aminek következtében azok végül elveszítik rugalmasságukat, ami befolyásolja a máj „rugalmas” funkcióját.

Point Taichong (3. máj)

Akupresszúra a máj egészségéért

Nyomkodja a „Taichong” (Máj 3) nevű akupresszúrás pontot, amely stimulálja a májcsatorna kulcspontját. Lehet, hogy fáj, de ez azt jelenti, hogy minden megfelelő helyre került, feloldja a máj Qi blokkolását.

Próbálja meg minden nap nyomkodni ezt a területet. A lábfej tetején található, ahol a nagylábujj csontja találkozik a második lábujjcsonttal (körülbelül egy hüvelyknyire a bőrtől a lábujjak között). A hüvelykujjával nyomja meg és masszírozza ezt a pontot mindkét lábán!