Hogyan kezelhető és enyhíthető a hólyaghurut és húgyúti fertőzés? - Kínai orvoslás és gyógygombák szerepe

A téli időszak gyakran hoz magával ismétlődő hólyaghurutat és húgyúti fertőzéseket (cisztitist), melyekben a nők gyakran panaszkodnak. Ezzel a problémával küzdő férfiak viszonylag ritkábbak - a statisztikák szerint a nők 50-szer gyakrabban szenvednek ettől, mint a férfiak.

A nyugati orvoslás szerint a bakteriális fertőzések, gyengült immunrendszer, hosszú távú stressz, túlhajtás és kimerültség a leggyakoribb okok. Néha a cukorbetegség is hozzájárulhat az ilyen típusú fertőzések kialakulásához.

A jellemző tünetek közé tartozik a gyakori és fájdalmas vizelés, az égő vagy vágó fájdalom a vizelés közben és után, homályos vizelet (időnként véres is lehet). Láz is előfordulhat, ami rázkódással járhat - ebben az esetben orvosi segítséget kell kérni.

A hólyaghurutban szenvedőknek azt tanácsolják, hogy vezessenek étkezési naplót, és figyeljenek arra, hogy milyen ételek vagy italok ronthatják tüneteiket.

Kínai orvoslás szerint a nők ismétlődő húgyúti fertőzéseinek több oka lehet. Gyakran találkozom a vese elégtelenségével, különösen a yang rész hiányával, mely az egyensúlyhiányt jelzi a testben.

Az elmélet szerint, ha az egyik elem túlzottan növekszik, az egyensúly felborul. A nők hideg érzése, gyakori vizelés, menstruációs fájdalmak, sápadtság és fáradtság esetén a vese yang-ja alacsony. Ha a külső hideg továbbra is belép a testbe, a hideg még inkább eluralkodik.

Az egyensúlyhiány miatt az extrém hideg extrém hővé vagy gyulladássá válik, ami a krónikus cisztitisz típusos lefolyása. Az antibiotikumok ugyan lehűthetik a testet, de általában túl sok hőt vesznek el a testből, továbbá elnyomják a vesékben lévő "tüzet", így az ördögi kör fennáll.

A gyógyításra két fontos gomba használható: a Cordyceps sinensis és a Reishi gomba. A Cordyceps erősíti a vesét, különösen a yang-ot, serkenti az immunrendszert és a libidót. A Reishi segíthet a nem kívánt kórokozók ellen, és regenerálja a nyálkahártyákat.

A gyógygombák hatékonyságának növelése érdekében ajánlott természetes C-vitamint, például 100%-os Acerola kivonatot fogyasztani.

Az akupresszúrás pontok szintén segíthetnek a tünetek enyhítésében és a betegség kezelésében.

Ha hólyaghurut, hólyaggyulladás vagy húgyúti fertőzés tüneteit tapasztalja, fontos az orvosi konzultáció és a megfelelő kezelés megkezdése érdekében.

Akupresszúrás pontok, amik segíthetnek: 

LV-2 A lábfejed tetején, a lábujjad tövénél, a nagylábujj és a második lábujj között található.
kd-3

A KD 3 nyomáspont a bokacsont és az Achilles-ín között található.

Ez az akupont kapcsolódik a veséhez és a hólyaghoz, és kiválóan alkalmas a húgyúti fertőzések gyógyítására.

sp-6

Az SP 6 akupont négy ujjal a bokacsontja felett található.

Ez az akupont a máj, a vese és a lép meridiánjainak találkozási pontja, és mint ilyen, rendkívül hasznos számos egészségügyi probléma kezelésében.

sp-9 Az SP 9 akupont a térd alatt, a láb belső oldalán található, és főként vizeléssel vezeti el a hőt a testből.
kd-1 A lábfejen található, a második lábujj tövétől körülbelül 1/3-ig, a lábfej aljától pedig 2/3-ig a második és harmadik lábközépcsont között. Enyhe depressziót fog érezni, ha megtalálja a megfelelő helyet.