A betegség az, mikor a szervezetünk egyensúlyi állapotában zavar keletkezik. Állítsuk helyre!

Az az átkozott hólyaghurut

A tél, az az időszak, amikor a nők leggyakrabban panaszkodnak ismétlődő hólyaghurutra és húgyúti fertőzésekre (cisztitisz). Ezzel a problémával rendelkező férfiak viszonylag ritkák - a statisztikák szerint a nők 50-szer gyakrabban szenvednek ettől a problémától, mint a férfiak. 

A nyugati orvostudomány szerint a leggyakoribb okok a bakteriális fertőzések, legyengült immunrendszer, hosszú távú stressz vagy túlhajtás és kimerültség. Néha a cukorbetegség "melléktermékeként" is megjelenhetnek. 

A tipikus tünetek gyakori és fájdalmas vizelés, égő vagy vágó fájdalom a vizelés közben és után, a vizelet homályos színe (néha vérrel keverve). Láz is előfordulhat, néha rázkódással jár - ilyen esetben orvosi segítséget kell kérni.

A hólyaggyulladásban szenvedőknek gyakran azt tanácsolják, hogy vezessenek nyilvántartást étkezési szokásaikról, és figyeljenek arra, hogy milyen ételek vagy italok rontják tüneteiket.

A húgyhólyag fájdalmát kiváltó dolgok a következők:

Paradicsom
Citrusfélék
Alkohol
Koffein – kávé, tea
Szénsavas italok, szódavíz
Gyümölcslé
Csokoládé
Mesterséges édesítőszerek
Tej és egyéb tejtermékek
Fűszeres ételek

 

Mit mond a kínai orvoslás?

A kínai orvoslás több okot lát, amiért a nők ismétlődő húgyúti fertőzésektől szenvednek. A leggyakoribb ok, amivel gyakorlatomban találkozom, a vese elégtelensége (különösen a yang rész). A kínai orvoslás elmélete szerint minden dolognak van egy yin része és egy yang része. És folyamatosan próbálják felülmúlni egymást. Újra és újra. Ez természetes yin-yang ciklusokat hoz létre a természetben, ahol yin és yang rendszeresen váltakozik - mint az éjszaka és a nap, vagy a tél és a nyár. Valószínűleg mindannyian ismerjük azt a diagramot, amelyen ez a váltakozás ábrázolódik. Ha egy elem túlzottan növekszik, átbillen a másikba. Újra és újra. Az emberi testben ugyanezen elv szerint működik. 

A vesék tartalmazzák mind a yang részt (azok a testünk kövei valahogy) és a yin részt (az a táplálék, az anyag). Ha egy nő reszket, hideg végtagjai vannak, panaszkodik gyakori vagy éjszakai vizelésre, fájdalmas menstruációra, sápadt és fáradt, akkor alacsony a vese yang-ja. A veséi "hidegek", és ha a külső hideg továbbra is belép a testbe (a nő kitett a külső hidegnek), akkor a hideg túlzottá válik. 

Az említett elmélet szerint, amikor a túlzott yin yanggá válik, akkor az extrém hideg is extrém hővé vagy gyulladássá válik. Ez a krónikus cisztitisz tipikus lefolyása. A nő megfázik, kezdődik a fájdalom, vágás, égés, és antibiotikumok következnek, ami elméletileg nem rossz ötlet, mivel a hőt le kell hűteni. De a probléma az, hogy általában túl sokat hűti le a testet, és tovább elnyomja a vesékben lobogó "tüzet". És a következő alkalommal már egy enyhébb külső hideg behatolása is elég ahhoz, hogy visszatérjen a betegség. Ez egy ördögi körhöz vezet.

 

Mit lehet tenni? Hogyan lehet megszabadulni az ördögi körtől?

Gyakorlatomban két létfontosságú gombát használhatunk erre: a Cordyceps sinensist és a Reishi gyógygombát!

A Cordyceps erősíti a veséket, különösen a yang-ot és az esszenciát, azaz felmelegíti őket, erősen fáradtság ellen hat, serkenti az immunrendszert és a libidót.

A Reishi  a testben nem kívánt kórokozók legnagyobb "gyilkosa". Nem számít, hogy vírusokról, baktériumokról, klamídiákról, borreliákról vagy ráksejtekről van szó. Másik vitathatatlan előnye, amiért érdemes használni a húgyúti gyulladásra, az az, hogy regenerálja a nyálkahártyákat.

A gyógygombák mellé jó minőségű, természetes C-vitamint, mint a 100-os Acerola kivonat kell fogyasztani, mert növeli a hatásfokukat!

Akupresszúrás pontok, amik segíthetnek: 

LV-2 A lábfejed tetején, a lábujjad tövénél, a nagylábujj és a második lábujj között található.
kd-3

A KD 3 nyomáspont a bokacsont és az Achilles-ín között található.

Ez az akupont kapcsolódik a veséhez és a hólyaghoz, és kiválóan alkalmas a húgyúti fertőzések gyógyítására.

sp-6

Az SP 6 akupont négy ujjal a bokacsontja felett található.

Ez az akupont a máj, a vese és a lép meridiánjainak találkozási pontja, és mint ilyen, rendkívül hasznos számos egészségügyi probléma kezelésében.

sp-9 Az SP 9 akupont a térd alatt, a láb belső oldalán található, és főként vizeléssel vezeti el a hőt a testből.
kd-1 A lábfejen található, a második lábujj tövétől körülbelül 1/3-ig, a lábfej aljától pedig 2/3-ig a második és harmadik lábközépcsont között. Enyhe depressziót fog érezni, ha megtalálja a megfelelő helyet.