Az egészség egyensúlya: Yin és Yang harmóniája

Types Of Meditation To Improve Your Health Irene's, 49% OFF

A Yang a természetben az aktivitást, a fényt és a meleget képviseli, így logikusan az emberi test működését és melegítő képességét szimbolizálja. Ezzel szemben a Yin a természetben a pihenést, a csendet és a lassúságot jelenti, az emberi testben pedig a struktúrát, az anyagot képviseli. Más szavakkal, a Yin a vért, a testnedveket és az anyagot jelenti, míg a Yang az az erő, amely ezeket élteti.

Az egészség akkor optimális, ha a Yin és a Yang egyensúlyban vannak. Amennyiben a Yang hiányzik, a Yin túlsúlyba kerül, és fordítva – ha a Yin hiányzik, a Yang válik túlzottá. A Yang-hiány hidegséget, letargiát és túlzott anyagfelhalmozódást eredményez, mivel a "meleg és energia hiánya" nem képes kontrollálni az anyagot. A Yang-hiány tünetei közé tartozik a hidegérzet, hideg kezek és lábak, energiahiány, fáradtság, vízvisszatartás és túlzott vizeletürítés.

Yin-hiány esetén a test felmelegedési elve (Yang) túlzottá válik, ami idővel hőfelhalmozódáshoz vezet. Mivel a vér és a testnedvek a Yinhez tartoznak, a Yin hiánya szárazságban is megnyilvánul. A Yin-hiány tünetei közé tartozik a szomjúság, éjszakai izzadás, szájszárazság, torokszárazság és száraz bőr.

Minden szervnek van Yin és Yang aspektusa, és minden Yin és Yang diszharmóniának különböző szakaszai vannak. A fent említett példák csak egy töredékét mutatják annak a számtalan tünetnek, amelyet testünk és szerveink mutathatnak, ha a Yin és a Yang nincsenek egyensúlyban.