Vörösboros marhahús 5 elemes recept

 

Vörösboros marhahús 5 elemes recept

 

Hozzávalók (4 személyre):
Páchoz:

  • 500 g marhahús (Föld elem)
  • 150 ml vörösbor (Tűz elem)
  • 1 evőkanál méz (Föld elem)
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva (Fém elem)
  • 1 közepes vöröshagyma, aprítva (Fém elem)
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér (Fém elem)

Elkészítéshez:

  • 2 evőkanál szezámolaj (Föld elem)
  • 1 teáskanál kínai 5 fűszer keverék (Fém elem)
  • 1 teáskanál só (Víz elem)
  • 1 evőkanál citromlé (Fa elem)
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű (Tűz elem)
  • 1 nagy édes alma, kockára vágva (Föld elem)
  • 150 g gomba, szeletelve (Föld elem)
  • 200 g vegyes zöldségek (például répa, zeller) (Föld elem)
  • 1 evőkanál kudzu keményítő a mártás sűrítéséhez (Föld elem)
  • 300 ml víz

Elkészítés:

  1. Pác előkészítése:

    • Egy tálban keverd össze a vörösbort, mézet, fokhagymát, vöröshagymát, és gyömbért.
    • A marhahúst vágd nagyobb kockákra, és helyezd a pácba. Letakarva pihentesd a hűtőben legalább 4-6 órát, de még jobb, ha egy éjszakán át.
  2. Sütés és párolás:

    • Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat. A pácolt marhahúst vedd ki a pácból, és pirítsd meg minden oldalát, hogy szép kérget kapjon.
    • Add hozzá a kínai 5 fűszer keveréket, a kakukkfüvet, és sózd meg.
    • Öntsd fel a maradék páclével, és add hozzá a vizet. Lassú tűzön párold a húst kb. 1 órán át.
  3. Zöldségek és gyümölcsök hozzáadása:

    • Keverd hozzá az almát, gombát és a vegyes zöldségeket.
    • Párold további 20-30 percig, amíg minden megpuhul.
  4. Mártás sűrítése:

    • Egy kis tálban keverd el a kudzu keményítőt kevés hideg vízzel, majd add a húsos-zöldséges mártáshoz. Folyamatos keverés mellett főzd még 5-7 percig, amíg a mártás besűrűsödik.
  5. Tálalás:

    • Csepegtesd meg a citromlével tálalás előtt.
    • Kínáld főtt jázmin rizzsel vagy gőzölt kölessel, hogy harmonizáljon az étel Föld elem dominanciájával.

Hatások a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint:

  • Vörösbor és kakukkfű (Tűz): Serkenti a vérkeringést, melegítő hatású.
  • Marhahús, alma, gomba (Föld): Táplálja a lépet és a gyomrot, erősíti az izmokat.
  • Fokhagyma, gyömbér, kínai 5 fűszer keverék (Fém): Segíti az emésztést és támogatja a légutakat.
  • Citromlé (Fa): Frissít, segít egyensúlyban tartani az ízeket.
  • Kudzu (Föld): Stabilizálja az emésztőrendszert és segít a nedvesség kezelésében.

Egészséges és ízletes ünnepi fogás! 🎄