Vörösboros marhahús 5 elemes recept
Hozzávalók (4 személyre):
Páchoz:
- 500 g marhahús (Föld elem)
- 150 ml vörösbor (Tűz elem)
- 1 evőkanál méz (Föld elem)
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva (Fém elem)
- 1 közepes vöröshagyma, aprítva (Fém elem)
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér (Fém elem)

Elkészítéshez:
- 2 evőkanál szezámolaj (Föld elem)
- 1 teáskanál kínai 5 fűszer keverék (Fém elem)
- 1 teáskanál só (Víz elem)
- 1 evőkanál citromlé (Fa elem)
- 1 teáskanál szárított kakukkfű (Tűz elem)
- 1 nagy édes alma, kockára vágva (Föld elem)
- 150 g gomba, szeletelve (Föld elem)
- 200 g vegyes zöldségek (például répa, zeller) (Föld elem)
- 1 evőkanál kudzu keményítő a mártás sűrítéséhez (Föld elem)
- 300 ml víz
Elkészítés:
-
Pác előkészítése:
- Egy tálban keverd össze a vörösbort, mézet, fokhagymát, vöröshagymát, és gyömbért.
- A marhahúst vágd nagyobb kockákra, és helyezd a pácba. Letakarva pihentesd a hűtőben legalább 4-6 órát, de még jobb, ha egy éjszakán át.
-
Sütés és párolás:
- Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat. A pácolt marhahúst vedd ki a pácból, és pirítsd meg minden oldalát, hogy szép kérget kapjon.
- Add hozzá a kínai 5 fűszer keveréket, a kakukkfüvet, és sózd meg.
- Öntsd fel a maradék páclével, és add hozzá a vizet. Lassú tűzön párold a húst kb. 1 órán át.
-
Zöldségek és gyümölcsök hozzáadása:
- Keverd hozzá az almát, gombát és a vegyes zöldségeket.
- Párold további 20-30 percig, amíg minden megpuhul.
-
Mártás sűrítése:
- Egy kis tálban keverd el a kudzu keményítőt kevés hideg vízzel, majd add a húsos-zöldséges mártáshoz. Folyamatos keverés mellett főzd még 5-7 percig, amíg a mártás besűrűsödik.
-
Tálalás:
- Csepegtesd meg a citromlével tálalás előtt.
- Kínáld főtt jázmin rizzsel vagy gőzölt kölessel, hogy harmonizáljon az étel Föld elem dominanciájával.
Hatások a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint:
- Vörösbor és kakukkfű (Tűz): Serkenti a vérkeringést, melegítő hatású.
- Marhahús, alma, gomba (Föld): Táplálja a lépet és a gyomrot, erősíti az izmokat.
- Fokhagyma, gyömbér, kínai 5 fűszer keverék (Fém): Segíti az emésztést és támogatja a légutakat.
- Citromlé (Fa): Frissít, segít egyensúlyban tartani az ízeket.
- Kudzu (Föld): Stabilizálja az emésztőrendszert és segít a nedvesség kezelésében.
Egészséges és ízletes ünnepi fogás! 🎄