Tárkonyos, gombás kacsamellfilé – HKO 5 elemes recept

 

Tárkonyos, gombás kacsamellfilé  – HKO 5 elemes recept

Hozzávalók:

  • 4 db bőrös kacsamell
  • 200 g csiperkegomba (Föld)
  • 1 evőkanál citromlé (Fa)
  • 1 dl vörösbor (Tűz)
  • 1 teáskanál mustár (Fém)
  • 1 csipet bors (Fém)
  • 1 csipet só (Víz)
  • 1 késhegynyi szerecsendió (Tűz)
  • 1 csipet szegfűszeg (Fém)
  • 1 csipet fahéj (Fém)
  • Aprított tárkony (Fa)
  • Víz (Víz)

Elkészítés:

  1. A gombát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és citromlével meglocsoljuk.
  2. A kacsamell bőrét éles késsel bevagdossuk úgy, hogy a hús ne sérüljön. Mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, és bőségesen meghintjük a szerecsendióval, szegfűszeggel és fahéjjal.
  3. Felforrósítunk egy serpenyőt, majd a kacsamelleket a bőrös felükkel lefelé helyezzük bele. 2 percig pirítjuk, majd közepes lángon további 6 percig sütjük. A zsiradékból 1 evőkanálnyit félreteszünk.
  4. A félretett zsiradékot egy lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk a gombát, és néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk. Sóval ízesítjük.
  5. A serpenyőből kiöntjük a felesleges zsírt, visszahelyezzük a kacsamelleket, és további 2 percig sütjük a hús másik oldalát is.
  6. A kacsamelleket kivesszük és melegen tartjuk. A serpenyőbe öntjük a vörösbort, fakanállal felkaparjuk az ízes pörzsanyagokat, majd hozzáadjuk a mustárt és jól elkeverjük.
  7. Beleöntjük a pirított gombát, összeforgatjuk a szósszal, és pár percig tovább pároljuk. Végül a gombás szószt a hússzeletekre öntjük.
  8. Tálalás előtt apróra vágott tárkonnyal meghintjük.

HKO szerinti élettani hatások:

  • Föld (csiperkegomba, kacsamell): Erősíti a lépet és gyomrot, támogatja az emésztést.
  • Fa (citromlé, tárkony): Serkenti a máj és epehólyag működését, friss energiát ad.
  • Tűz (vörösbor, szerecsendió): Támogatja a szívet, serkenti a vérkeringést, enyhíti a belső hőt.
  • Fém (mustár, bors, szegfűszeg, fahéj): Melegíti a testet, támogatja a tüdő és vastagbél működését.
  • Víz (só, víz): Harmonizálja a folyadékok áramlását, táplálja a vesét.

Tálalás: Friss salátával kínáljuk, amely rukkolából, spenótból, paradicsomból, uborkából és balzsamecettel ízesített olívaolajból készül.