Töltött csirke öt elem jegyében

 

Töltött csirke öt elem jegyében

Ez a recept a hagyományos kínai orvoslás (HKO) öt elem elméletére alapozva készült. Az egyes hozzávalók harmóniában vannak a csirkehús természetével, támogatva az emésztést és az energiaháztartást.

Hozzávalók:

A csirke külső fűszerezéséhez:

  • Fa elem: 1 evőkanál búzasör
  • Fém elem: 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • Fa elem: 1 teáskanál szójaszósz
  • Víz elem: 1 teáskanál só

A töltelékhez:

  • Fém elem: 1 közepes vöröshagyma, aprítva
  • Föld elem: 2 evőkanál vágott mandula
  • Föld elem: 2 evőkanál durvára tört dió
  • Föld elem: 2 evőkanál mazsola
  • Fém elem: 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • Fém elem: 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • Fém elem: csipetnyi őrölt bors
  • Víz elem: ízlés szerint só
  • Fa elem: 1 kisebb alma, apró kockákra vágva

Köretként:

  • Fűszeres sült zöldségek (pl. sárgarépa, cékla, paszternák – bármilyen szezonális zöldség).


Elkészítés:

  1. A csirke előkészítése:

    • Alaposan tisztítsd meg a csirkét, majd kívülről dörzsöld be a búzasör, bors, szójaszósz és só keverékével. Hagyd állni 20-30 percig, hogy az ízek átjárják.
  2. Töltelék elkészítése:

    • Egy serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott hagymát kevés olajon. Add hozzá a diót, mandulát, mazsolát, gyömbért, fokhagymát és az almát. Ízesítsd sóval és borssal. Röviden pirítsd össze, majd hagyd kihűlni.
  3. Töltés:

    • A kihűlt tölteléket töltsd a csirke belsejébe. A nyílást tűzd össze hústűvel, vagy kösd össze konyhai spárgával.
  4. Sütés:

    • Helyezd a töltött csirkét egy tepsibe. Süsd 180°C-on kb. 90-120 percig, időnként locsolgatva a saját szaftjával, hogy ne száradjon ki. Az utolsó 15 percben emeld meg a hőfokot 200°C-ra, hogy a bőr ropogós legyen.
  5. Köret elkészítése:

    • A zöldségeket tisztítsd meg, szeleteld fel, majd forgasd össze sóval, borssal és egy kevés olajjal. Süsd őket a csirke mellett az utolsó 40 percben.

Tálalás:

A sült csirkét szeleteld fel, és tálald a töltelékkel együtt. A köretként kínált sült zöldségek remekül kiegészítik az ízeket, és további tápláló elemeket adnak az ételhez.

Ez az étel nemcsak finom, de a HKO alapelvei szerint kiegyensúlyozza a szervezet energiáit és támogatja az emésztést. 😊