Paprikás lencse rizzsel

 

Paprikás lencse rizzsel

Hozzávalók

  • Föld elem 2 csésze lencse (Föld/Víz – frissítő, táplálja a lépet és gyomrot)
    2 kaliforniai paprika (Föld – melegítő, serkenti a vérkeringést)
    2 húsos zöldpaprika (Föld – melegítő, támogatja a Qi áramlását)
    0,5 dl olívaolaj (Föld – frissítő, táplálja az energiát)
  • Víz elem 1,5 csésze barnarizs (Víz/Fém – frissítő, táplálja a vesét)
    1 teáskanál tengeri só (Víz – melegítő, harmonizálja az ízeket)
  • Fém elem 3 babérlevél (Fém/Tűz – melegítő, támogatja az emésztést és a légzőszerveket)
  • Tűz elem szárított rozmaring
  • Fa elem friss petrezselyem

Elkészítés

  1. Barnarizs elkészítése (Víz/Fém elem): Az előző este beáztatott, leszűrt barnarizst kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük.
    5 percig forraljuk, majd lefedve alacsony lángon 20 percig pároljuk, hogy a rizs könnyed és tápláló legyen.
  2. Lencse főzése (Föld/Víz elem):Az előző este beáztatott, leszűrt lencsét a babérlevéllel puhára főzzük. A babérlevél melegítő és harmonizáló hatású, ami segíti a lencse emésztését.
    Leszűrjük, majd hozzákeverjük a párolt barnarizshez.
  3. Paprikák pirítása (Föld elem):A kaliforniai és zöldpaprikákat cikkekre vágjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, majd tengeri sóval ízesítjük. A melegítő paprika energiát ad az ételnek.
  4. Tálalás: A pirított paprikát a rizses lencséhez keverjük, majd az ételt melegen kínáljuk. Megszórjuk friss petrezselyemmel, és szárított rozmaringgal!

Hatás a szervezetre

Ez az étel támogatja az emésztőrendszert és harmonizálja a Qi-t. A lencse és rizs kiegyensúlyozza a Föld és Víz elemet, míg a paprikák melegítő hatásukkal serkentik az energiát, különösen a hideg időben. A babérlevél fokozza az emésztést, és a tengeri só segít megőrizni a szervezet folyadékegyensúlyát. Ez a recept ideális, ha energiára, melegségre és stabilitásra van szükséged!