Rakott zöldséges gabona

 

Rakott zöldséges gabona

 

Hozzávalók:
Fa elem: Cukkini (1 db, vékony szeletekre vágva)
Spenótlevél (2 marék, frissen vagy fagyasztottan)
Tűz elem:Piros kaliforniai paprika (1 db, apróra vágva)
Pici csilipor vagy chilipehely (opcionális)
Föld elem: Köles (200 g, előfőzve, vagy más gabona, pl. barna rizs)
Sárgarépa (1 db, vékony szeletekre vágva)
Fém elem: Hagyma (1 db, apróra vágva)
Fokhagyma (2 gerezd, apróra vágva)
Víz elem: Főtt csicseriborsó vagy vörösbab (200 g)
Egy csipet tengeri só
Fűszerek és egyéb hozzávalók:
Olívaolaj (a pirításhoz és sütéshez)
Só és bors ízlés szerint
1 evőkanál szójaszósz (a rétegezéshez)
Friss petrezselyem vagy bazsalikom (opcionális, a tálaláshoz)


Elkészítés:
Előkészítés:
Főzd elő a kölest vagy barna rizst sós vízben, és csepegtesd le. Ha
konzerv csicseriborsót vagy babot használsz, öblítsd le, majd csepegtesd
le.
Pirítás és rétegezés:
Egy serpenyőben hevíts fel 1-2 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a
hagymát és fokhagymát, hogy megjelenjen a fémes íz.
Adj hozzá egy kis csilipelyhet vagy port, ha szeretnél enyhe csípősséget.
Helyezd a zöldségeket és gabonákat egy tepsibe vagy hőálló sütőtálba,
rétegezve:
Alulra tegyél egy réteg kölest.
Erre jöjjön egy réteg vékonyan felszeletelt cukkini, spenótlevéllel
megszórva.
Ráhelyezheted a sárgarépát, majd ismét a kölest.
Ezután jöjjön a csicseriborsó vagy bab, és a kaliforniai paprika.
Összeállítás és sütés:
Locsold meg a rétegezett zöldségeket és gabonát egy kevés
szójaszósszal, majd önts rá 1/2 csésze vizet vagy zöldségalaplevet, hogy
az étel ne legyen száraz.
Fedd le alufóliával, és süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30
percig. Az utolsó 5 percben vedd le a fóliát, hogy a teteje enyhén
megpiruljon.
Tálalás:
Szórd meg friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, és tálald melegen.


Ez az étel harmonizálja az 5 elem ízét és energiáját, tápláló és könnyen
elkészíthető!